Annons

En viktig vecka utan matcher

Publicerad 7 februari 2016

En spännande och viktig vecka väntar för alla Lakersfans, trots att det inte spelas en enda SHL-match. Skyttekungen Richard Gynge fick lämna isen i helgens 3-2-vinst mot Färjestad. Växjö Lakers tränare Sam Hallam kunde under söndagen inte säga något om hur allvarlig skadan är. Fler undersökningar krävs.

Richard Gynges skada kom i matchen där Sakari Salminen hemmadebuterade i Vida Arena. Samtidigt fick även Ville Leino lämna isen. Med de två offensiva nyförvärven på plats tycker jag att Växjö Lakers har offensiva vapen nog att kunna utmana om ännu ett SM-guld. På pappret ser offensiven minst lika bra ut som vid motsvarande tid förra säsongen. Men mycket avgörs av veckans skaderapport när det gäller poängkung Gynge.

Annons

Det största hindret på vägen mot ett nytt SM-guld är den svajiga defensiven. Det var just defensiven som lade grunden till den historiska våren 2015. Cory Murphy/Noah Welch var ett solklart första backpar. Teemu Laakso/Ville Varakas var ett lika tydligt andrapar. I tredje såg vi oftast Eddie Larsson och Niclas Lundgren. Sam Hallam gjorde bara ändringar på grund av skador, sjukdomar och avstängningar.

Denna säsong har vi inte sett många matcher i rad med samma backpar. Det beror bland annat på skador, men samtidigt känns som det som att Sam Hallam och ledarstaben fortfarande söker efter bästa sätt att matcha sina backar. Där ställer Teemu Laaksos återkommande skada till ett stort problem. Nu återstår en träningsveckka och tio omgångar av grundserien. Det är alltså hög tid att bestämma hur en grunduppställning ser ut.

Med bekanta backpar framför sig ökar möjligheterna för Cristopher Nihlstorp och Stefan Steen att stoppa puckarna längst bak. Men Växjö Lakers defensiva problem handlar inte bara om backarna. Balansen på centersidan är inte lika bra som i våras. Robert Rosén och Erik Josefsson vet var de ska hålla till. Däremot är det knepigare med Josh Hennessy och Joakim Hillding. Vem ska ta hand om andrakedjan? Och vem gör jobbet som Jani Lajunen gjorde i slutspelet i den tredje? Det är fler frågor som snarast behöver ett svar.

Att planera för ett slutspel som man ännu inte är klart för låter kanske lite dumt. Men som regerande mästare kan inte en plats i slutspelet vara ett slutmål. De avslutande tio omgångarna blir därmed både en jakt på en plats topp sex och ett fortsatt sökande efter bästa möjliga slutspelsuppställning.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons