Annons

Entreprenören som siktar högt i Växjö

Sedan starten 2010 har Växjöföretaget Dynacon Construction byggt flera uppmärksammade projekt som AMB, PM & Vänner Hotel och Fortnox huvudkontor. VDn Håkan Stjernqvist siktar högt i flera bemärkelser, bland annat med pågående byggnationen av Icon Växjö.
– Med sina 70 meter blir det Växjös högsta byggnad!
Publicerad 2 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Det är mycket nu. Och 2018 lär bli lika intensivt som 2017, konstaterar Håkan Stjernqvist, VD och en av grundarna till Dynacon Construction. Trots sina många år i branschen har han aldrig tidigare upplevt en liknande byggboom.

– Det är nog rekord!

Annons

Det måste vara roligt att vara i byggbranschen just nu?

– Ja, framför allt är det kul att få träffa så många människor i så positiva sammanhang. Att det byggs är ett uttryck för framtidstro. Det finns en positiv och kul atmosfär. Utmaningen för oss som byggföretag i det här läget handlar om planeringen. Vi försöker lägga ett pussel så att vi får en bra mix av stora projekt, några mellanstora och så ett antal mindre.

När Dynacon bildades 2010 såg byggkonjunkturen helt annorlunda ut. I kölvattnet av finanskrisen så var det många som höll igen när det gällde byggplaner.

– En del ifrågasatte om det verkligen var rätt läge att starta ett nytt byggföretag i det läget. Men jag tror att det var bra att vi fick en ganska lugn och stabil start. Att kasta sig rakt in i hetluften kan ha sina risker, nu kunde vi bygga upp företaget steg för steg.

Och på sju år har det hänt en hel del. Dynacon har vuxit i snabb takt och på meritlistan finns omtalade jätteprojekt som AMB i Tingsryd, PM & Vänner Hotel och Fortnox nya huvudkontor. Efter dessa har fler spännande projekt följt. Håkan och Dynacon siktar nu högt i bokstavlig mening när de exempelvis bygger Icon, som med sina 19 våningar och 70 meter blir Växjös högsta hus.

– Det ska vara inflyttningsklart i oktober/november nästa år. Undantaget är Växjö Fria Gymnasium som flyttar in i sina lokaler redan nu vid årsskiftet.

Totalt är cirka 150 personer involverade i bygget som omfattar 37000 kvadratmeter. Storleken och den höga höjden har ställt stora krav på logistiken berättar Håkan.

– Det är ju väldigt mycket folk, verktyg och material som ska transporteras upp och ner, så det gäller att planera in så att exempelvis hissarna används på ett optimalt sätt. Vi har även toaletter i de olika byggvåningarna så att personalen inte behöver åka upp och ner i onödan. Det är många detaljer att tänka på för att logistiken ska fungera.

Men Icon Växjö är inte det enda stora projektet som är i görningen för Dynacon. Bland annat ska de bygga den nya vuxenpsykiatrin på Sigfridsområdet, en fastighet på 16 000 kvadratmeter som ska vara klar hösten 2019.

– Omsättningsmässigt blir det vårt största projekt hittills!

Annons

2018 kommer Dynacon även göra tillbyggnationen vid gamla polishuset i centrala Växjö, ombyggnationen av Linnégallerian och byggandet av 126 lägenheter i Älmhult. Men bland alla byggprojekt finns mer än bostäder och kommersiella fastigheter. Ett exempel som sticker ut från mängden är uppförandet av en ny turbinanläggning i Fridafors kraftverk, vilket inkluderar både själva byggnaden och installerandet av två nya turbiner.

– Det visar att vi har stor bredd, inte bara när det gäller stora och små byggprojekt utan även när det gäller olika typer av specialkompetenser.

Ni börjar bli riktigt stora, men ser du er fortfarande som en uppstickare gentemot de stora byggföretagen?

– Ja, jag tycker att vi gör jobben lika bra som de stora bjässarna fast med enklare och mindre kostym. De stora företagen dras ofta med tungrodda organisationer. Vi är inte så stelbenta utan har mindre men bättre fungerande team.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons