Annons

Entreprenörerna är redo att ta nästa steg

Step Two är ett tillväxtinriktat EU-projekt i Kronoberg för entreprenörer med utländsk bakgrund. Sedan starten första januari 2016 har 36 entreprenörer med 20 olika nationaliteter deltagit i projektet.
– För mig är företagande frihet och kreativitet. Jag vill skapa något nytt och satsar globalt, berättar Avijit Kuri, Växjöbo med rötterna i Bangladesh.
Växjö • Publicerad 23 april 2018
Foto: David Färdigh

Magazinet hälsar på hos Step Two, vars lokaler på Arabygatan fungerar både som företagshotell och knytpunkt för alla deltagande entreprenörer. Projektledaren Naimul Abd berättar att Step Two riktar sig till småföretagare med utländsk bakgrund som vill växla upp och få ökad tillväxt i företaget. Det treåriga projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond, Region Kronoberg och Växjö kommun samt med Coompanion Kronoberg som projektansvariga.

– Vad vi erbjuder entreprenörerna är kontorsplats, hjälp att utforma sina utvecklingsplaner och tillgången till våra nätverk. Hittills har 36 småföretagare deltagit i projektet. Ännu fler är välkomna. Vi tar emot sökande fram till september i år, berättar Naimul.

Annons

En av dem som nappat på Step Two är Hala Baydoun på Mammornas Café. Hon kom till Sverige från Libanon 2000. Med stöd från Macken började hon sin bana som företagare på Stortorget där hon sålde libanesisk mat. När hon fick höra att det fanns köks- och serveringslokaler lediga i Utvandrarnas Hus bestämde hon sig för att göra en satsning. Mammornas Café startade 2014 och blev en omedelbar succé.

– Idag har jag tre anställda plus en timanställd. Genom Step Two vill jag ha hjälp med att starta ytterligare en restaurang och hitta ett större kök för vår cateringverksamhet.

Tydliga framtidsvisioner har även Bangladeshfödda Avijit Kuri som driver företaget JRK International Educational Consultants med kontor på Videum i Växjö. Affärsidén är att hjälpa studenter runt om i världen att hitta den utbildning och det universitet som passar just dem.

– Förutom att knyta ihop studenter och universitet kan vi hjälpa till när det gäller sådant som hur man ansöker om universitetsplatser i respektive land, hur man får tag i boenden och rena praktiska tips, exempelvis hur man skaffar sig ett bankkonto.

Avijit var tidigt fokuserad på att bli företagare, särskilt är det friheten och möjligheten att få utlopp för sin kreativitet som lockar. Han ser dessutom en stor potential i JRK International Educational Consultants.

– Vi siktar globalt med målet att knyta till oss universitet från hela världen!

Aleksandar Debeljak är ursprungligen bosnienkroat och kom till Sverige 1993. Som delägare i företaget DLE Solutions sysslar han med kund- och innehållsorienterad marknadsföring.

– I dagsläget jobbar vi främst i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vår bas är Växjö och med Step Two har vi framför allt fått hjälp att skapa nya kontakter på hemmaplan. Tanken är att vi ska växa också här i Kronobergs län.

Ingrid Annerstedt driver företaget INA Utveckling, som bland annat ägnar sig åt såväl personlig utveckling som ledarskapsutbildningar. Som infödd svensk bryter hon av mönstret i Step Two.

– Vi har fått tillåtelse att göra undantag och även plocka in några svenskfödda i projektet eftersom det bidrar till fler kontakter och större kunskapsutbyte, förklarar Naimul.

Annons

Och ska man vara noga så kommer även Ingrid utifrån.

– Ja, jag är ursprungligen från Sundsvall.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons