Annons

Erkänner datorstölder på Växjöskola

Publicerad 23 maj 2016
Foto: Petronella A Lindgren
Foto: Petronella A Lindgren

Sedan årsskiftet har det varit över 300 inbrott på olika skolor i Polisregion syd. I fredags häktades en 20-årig man av Borås tingsrätt, misstänkt för fyra skolinbrott, varav två i Kronoberg. 20-åringen häktades tillsammans med en 19-åring, men han förnekar brott.

20-åringen erkänner två skolinbrott, där flera datorer har stulits. Ett på Norregårdsskolan i Växjö och ett på Åbyskolan i Lagan. Mannen är även misstänkt för ytterligare två skolinbrott, ett i Borås och ett i Svenljunga. Vid inbrottet i Växjö stals det datorer till ett värde av 141 000 kronor samt 54 000 kronor i kontanter.

Annons

Vid inbrottet fanns det fortfarande personal på skolan, därför löstes inbrottslarmet aldrig ut. Det finns också teknisk bevisning som binder 20-åringen till brottet.

Polisen misstänker att fler är inblandade i något som de beskriver som ett nätverk.

– Det kommer öka. Det är garanterat. De är misstänkta för inbrott på skolor i stort sett i halva Sverige, säger Hans Andrén, kriminalkommissarie i Borås till Smålandsposten.

Polisen jagar även en man i 20-års åldern som de häktade personerna beskriver honom som en huvudman.

Ett fåtal av de stulna datorerna har hittats. Polisen misstänker att de skeppas ut ur landet, främst till balkanländerna.

– Vi har hittat lite olika datorer, både från Sverige och från Norge. Men det är inga större mängder. Vi misstänker att de skeppar ut dem snabbt ur landet, i huvudsak till Balkanländerna. Vi hade en sökning på en dator så vi övertygade om att de hamnar där nere, säger Hans Andrén till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons