Annons

Europadagen uppmärksammas i Växjö

Publicerad 9 maj 2017
Foto: Ingemar Kroon, Smålandsposten
Foto: Ingemar Kroon, Smålandsposten

Idag firas Europadagen runt om i EU och så även i Växjö – i kombination med Växjö Pride väljer Liberalerna i Växjö att hålla i ett seminarium på temat Europa och HBTQ. Gruppledaren Lennart Adell Kind menar att samarbetet gjort mycket för de mänskliga rättigheterna samt att Växjö är en föregångare när det gäller tolerans och mångfald.

Den 9 maj firas Europadagen som syftar till att uppmärksamma EU och arbetet som görs inom samarbetet. Ikväll håller Lennart Adell Kind (L) i ett seminarium på kommunhuset där han främst kommer att lyfta frågor på temat Europa och HBTQ.

Annons

– Det största hotet som vi ser just nu kommer från de högerextrema grupperingarna som finns i Europa, intolerans mot HBTQ-frågor hänger mycket ihop med rasism. Sedan Lissabonfördraget har EU fått möjligheter att vidta sanktioner mot de länder som kränker HBTQ-personer och det är en anledning till att samarbetet är så viktigt att bevara.

Samtidigt som länder i vår närhet uttrycker allt strängare åsikter mot HBTQ-personer, Ryssland och Tjetjenien är två aktuella exempel, så tror han ändå att allt fler människor nu ställer sig positiva till EU och dess grundläggande syfte. I söndags röstade Frankrike fram en EU-vänlig president i form av Emmanuel Macron och han menar att detta är ett tecken på att unionen behövs mer nu än någonsin tidigare.

– I Frankrike finns Nationella fronten och här har vi Sverigedemokraterna som exempel på partier som vill begränsa EU, att man valde Macron tror jag beror på att befolkningen börjar inse att isolering inte är ett bra alternativ. Att det går bra för Växjö hänger samman med tolerans och öppenhet, positiv förändring beror på mångfald. Många tar för givet att vi kan resa fritt och att vi alla gemensamt värnar om mänskliga rättigheter, men vi måste även våga prata om alternativen. Varken Åkessons eller Putins värld är alternativ bra nog för mig eller Växjö.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons