Annons

Daniel Rydström: Evertsson utesluter inte nyförvärv

En krönika av Daniel Rydström.
Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 24 januari 2018
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson

Tre fjärdedelar av grundserien har spelats och Växjö Lakers toppar SHL-tabellen i överlägsen stil. Det skapar utmärkta förutsättningar för att förbereda laget på den avgörande delen av säsongen. Snart väntar ett två veckor långt OS-uppehåll och seriesegern skulle då kunna vara säkrad i praktiken.

Sportchefen och vd:n Henrik Evertsson lyckas oftast bra med sina nyförvärv, men årets resultat är ett av de bästa hittills. Viktor Fasth är seriens bästa målvakt och han utmanas verkligen av Viktor Andrén som hade varit förstemålvakt i nästan alla andra lag.

Annons

På backsidan finns det stora fyndet i Joel Persson. Han har gått från division 1-spel till poängtopp bland backarna i SHL på bara några månader. Jag bad Henrik Evertsson recensera hans insats och han svarade som en lagbyggare. Han är förstås överraskad av poängskörden men:

”Sen kan man väl säga att Joel och Youds tillsammans skulle ligga på poängen som Joel och Youds ligger på. Det var så kalkylen skulle se ut. Inget ont om Youds, men det är roligare att det är en kille från Osby som står där i vårt powerplay än om det är en importspelare”

Generellt är defensiven det som sportchefen är mest nöjd med hittills.

– Jag tycker att defensiven har varit vårt signum hela säsongen. Sedan har vi oftast, i och med att powerplay har gått bra, gjort bra med mål. Vi har långt ifrån spelat fantastiskt hela tiden. Under de perioderna har defensiven hållit oss kvar och det har gjort att vi har kunnat vara med i matcher trots en eller två dåliga perioder.

Även bland forwards finns nyförvärv som levererat en poängskörd som är betydligt rikare än förväntat. Elias Pettersson har gjort 36 poäng på 30 matcher, men Henrik Evertsson tycker att det finns utvecklingspotential i spelet fem-mot-fem. Andrew Calof har skjutit 21 mål och därmed har han redan slagit sina personliga rekord från två vassa säsonger i Skellefteå. Andra forwards som tagit stora kliv jämfört med förra säsongen är Robert Rosén och Linus Fröberg.

En riktig nyckelspelare i truppen är också Brendan Shinnimin. Han kom in strax efter SHL-starten och bidrar stort både defensivt och offensivt.

– Han gör ett bra jobb. Vi visste att han jobbar stenhårt och att han har en offensiv edge som gör att han är lite skickligare än de spelare som normalt jobbar så hårt som han gör, säger Henrik Evertsson.

Trots överlägsen serieledning och en i stort sett skadefri trupp är det inte säkert att dagens Växjö Lakers är det Växjö Lakers som inleder slutspelet. Det är svårt att peka på vad som saknas i truppen, men skador kan förstås ställa till det. Det handlar om att bygga en bredd som gör att man överlever också riktigt jobbiga situationer med skador och avstängningar.

– Jag har sagt det ganska många gånger. Det handlar om att göra laget bättre om vi kan. Men ju bättre laget är från start, desto svårare är det att göra det bättre, säger Henrik Evertsson.

Vägen till Växjö Lakers andra SM-guld är fortfarande lång. Men just nu har ingen klubb bättre underlag och högre snittfart på resan.

Annons
Annons
Annons
Annons