Annons

Evertssons fingertoppskänsla sitter kvar

Publicerad 25 november 2016
Foto: Per Sandebäck
Foto: Per Sandebäck

Var det i går Växjö Lakers äntligen begrep att de är ett topplag? Henrik Evertsson har iallafall givit dem förutsättningarna.

Höstversionen av Växjö Lakers brukar vara en gåta, så mycket vet vi sedan gammalt. Men årets upplaga är nog det allra värsta exemplet ändå. Urladdningen i sista perioden mot Skellefteå i lördags var ett sånt där ögonblick där det kändes som om laget äntligen fick tillbaka det flyt och den effektivitet som är signifikant för ett lag i medvind. Men så tog det plötsligt tvärstopp i Leksand i tisdags, i vad som antagligen var en av de sämsta hockeymatcher jag sett på väldigt länge.

Annons

Och i första perioden mot Linköping igår såg Växjö ut som… Ja, jag vet inte vad. Som Leksand, ungefär.

Men så hände det där som inte hänt särskilt ofta i år. En stackars 17-åring trasslade till det för sig i närheten av lite fel spelare och vips hade Växjö fått ett riktigt oförtjänt skitmål och därmed lite andrum. En stund senare tog de över matchen. Och just som ännu ett av säsongens många krampartade försök i powerplay hade slutat i besvikelse hällde samma spelare in ytterligare en skvätt iskallt vatten innanför tröjorna på LHC.

Han heter Olli Palola och är ett av flera riktigt bra nyförvärv i årets Växjö Lakers. Mer om det snart.

När krutröken (nåja) hade lagt sig stod Växjö med tre säkra poäng. Linköping fick inte mycket att säga till om och sköt bara 14 skott på mål på hela matchen. Alldeles oberoende av hur svajigt vi tycker att Lakers uppträder emellanåt så är det inte många lag i SHL som kan isolera en offensiv som den i LHC till ynka 14 skott.

Linköping har inte haft mycket flyt med sina nyförvärv. Kristian Näkyvä är väntat produktiv och Eddie Larsson och Niclas Lundgren är stabila pjäser, men utan Gustav Forsling är defensiven ändå tredje sämst i ligan. Båda bröderna Olimb har missat många matcher i sjukstugan och den äldre av dem var avstängd i går. Och hur mår Niclas Bergfors? Han har gjort fyra poäng på 21 matcher och är horribla -11? Värdera den statistiken hur ni vill, men det är inte mycket bang for the buck från en 29-åring som gjort 44 poäng på en säsong i NHL och bara för två år sedan noterade samma siffra i KHL.

Att misslyckas med nyförvärv under en enskild säsong är nu inte detsamma som att göra ett dåligt jobb, det finns många faktorer som spelar in såklart. Men att så gott som ALDRIG misslyckas är definitivt detsamma som att göra ett utomordentligt jobb.

Jag ska väl inte säga aldrig. Joey Crabb var inte dålig, men var inte den spelare de behövde. Adam Burish var en katastrof. Men som helhet är Växjö ett av de två-tre lag i ligan som lyckats klart bäst på marknaden sedan de verkligen fick fason på identiteten för fyra senaste åren.

För detta kan Henrik Evertsson klappa sig själv på axeln. För det saknades inte utmaningar inför säsongen.

Hur skulle han för samma förhållandevis billiga penning ersätta Lundgren, Larsson och Varakas och behålla den höga lägstanivån bland backarna? Lösningen blev Philip Holm, Oliver Bohm och Arvid Lundberg och det har funkat, på vissa håll med utropstecken. Holm och Lundberg har dessutom en hel del spännande uppsida, vilket ska bli mycket intressant att följa.

Tomrummet efter Rickard Gynge, fjolårets poängkung? Jodå - efter lite startsträcka - Olli Palola är en supersniper, och han börjar nu dessutom trivas med Rosén och Kiiskinen. Hur behålla djupet i formationerna och hitta lika pålitliga och produktiva tvåvägspjäser som Patrik Lundh och Alexander Johansson? Jag tror ingen klagar på Geoff Platt och Dennis Everberg i deras ställe, båda spelarna har visat att de kan stå för samma arbetsinsats med ännu fler verktyg i offensiven.

Annons

Och hur skulle Evertsson undgå fjolårets problematik med den bekvämlighet som uppstod när konkurrensen bland forwards var för dålig? Ja, Adam Brodecki, Sam Marklund och Pontus Netterberg har kanske inte producerat i någon större omfattning men är oändligt mycket bättre alternativ än Robin Söderqvist och Mikael Johansson. Netterberg har inte gjort ens fyra minuter de senaste fyra matcherna, men mot LHC fick han spela över tio och dessutom göra sitt första mål i SHL. Lossnar det där finns ytterligare sparkapital.

I Joacim Erikssons skadefrånvaro har Viktor Andrén visat sig högst SHL-duglig, så även i kassen börjar det kännas förtroendeingivande nu.

Något säger mig att Evertsson inte ska behöva vänta till sista minuten av 52:a omgången på att få slutspelsplatsen säkrad i år. Prognosen känns mer topp tre just nu.

Då förlorar jag dessutom 500 spänn till Enestubbe på Smålandsposten och de kan han behöva till alla sina hästar.

LÄS MER

Peter Sibner

PLUS: Tingsryd vann! Det var på tiden. Annars hade de snart fått tampas med MoDo och AIK i botten.

MINUS: Hockeyettan. Soppan omkring Varberg är ett hån mot klubbar som Troja, som tar det här på allvar. Till sist hade de knappt ett juniorlag kvar, de fick ställa en 16-åring i kassen och förlorade med 23-0 mot Nybro. Nu har de packat ihop verksamheten och tabellen har ritats om. Men hur kunde de ens tillåtas starta den här säsongen? Pajaserier.

HUMOR: Visst var det jättekul när Palola jagade hat-trick i tom kasse mot LHC och plötsligt var alla snajperskillsen borta? Lite som när man spelade TV-spel förr och alltid ville göra mål med sin egen gubbe. Palola sköt först rakt i plocken på Anssi Salmela, sen skulle Rosén försöka passa fram honom igen - men då stod någon annan i vägen. Till slut tänkte Rosén att "ähvafan" och tryckte dit pucken själv. Det behövde han.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons