Annons

Explosioner i Domkyrkan i Växjö

Publicerad 1 februari 2017
Foto: Oscar Appelgren
Foto: Oscar Appelgren

Under onsdagen uppmärksammade en vaktmästare dova explosioner och muller från skrudkammaren i Växjö Domkyrka. Av någon okänd anledning utlöstes kyrkans särskilda gasläcksystem.

– Det är alltså saker som inte kan skyddas av ett normalt sprinklersystem med vatten utan där vi istället har den här varianten med gastuber som löses ut och fyller rummet med en inergen, en gas som reducerar syret och kväver en eventuell eld, säger Kristoffer Tarstad som är ansvarig för kyrkogårds och fastighetsförvaltningen för Svenska kyrkan inom Växjö kommun, till Smålandsposten.

Annons

Gasen sprutas ut på cirka 30 sekunder och är kopplat till åtta tuber med ett tryck på 300 till 400 bar.

– Det blir alltså som en mindre orkan här i rummet och det dånar rejält. Så kläderna och en del lösa föremål flög omkring här i rummet, säger Kristoffer Tarstad till Smålandsposten. Läs mer om det här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons