Annons

Extrem tillväxt för Kronobergs näringsliv

Näringslivet i Kronoberg växer så att det knakar. Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun, konstaterar att det just nu råder extrem tillväxt och att regionen dessutom stärkt sin attraktionskraft.
– Under fjolåret flyttade 170 företag till Växjö kommun.
Kronoberg • Publicerad 26 januari 2018
Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.
Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö kommun.Foto: David Färdigh

Vad händer i Kronoberg? Ja så löd frågeställningen när Handelskammaren tillsammans med Visma Spcs traditionsenligt bjöd in länets företagare och näringslivschefer för paneldiskussion. Att det råder högkonjunktur och att hjulen snurrar för fullt går inte att ta miste på. För många företag är huvudproblemet kompetensförsörjningen. Detta gäller inte minst inom IT-branschen och under fjolåret gick därför Växjö kommun ut i en rekryteringskampanj i samverkan med IT-företagen.

– Det blev mycket god respons. Totalt 27 IT-företag deltog kampanjen, som syntes både på mässor, i sociala medier och som bioreklam, berättar näringslivschefen Thomas Karlsson.

Annons

Att Växjö är attraktivt märks också när det gäller nyetableringar.

– 170 företag flyttade sin verksamhet till kommunen under fjolåret.

Ola Agermark, näringslivsansvarig i Alvesta kommun.
Ola Agermark, näringslivsansvarig i Alvesta kommun.Foto: David Färdigh

Näringslivet går i expressfart också i Alvesta kommun, som dessutom fått fin exponering i tv den senaste tiden. Kommunen har fått visa upp sig såväl i Antikrundan som På spåret.

– Härligt med gratisreklam från SVT, konstaterar Ola Agermark, näringslivsansvarig på kommunen.

Alvesta kommun har under 2017 klubbat igenom en ny näringslivspolicy och näringslivsstrategi.

– Det tror vi kommer få stor positiv betydelse.

Lillemor Karmenstad, Lessebo kommun.
Lillemor Karmenstad, Lessebo kommun.

Även i Lessebo kommun händer det grejer. En positiv nyhet under fjolåret som näringslivsutvecklaren Lillemor Karmenstad särskilt ville lyfta fram var omvandlingen av Strömbergshyttan.

– Det är en efterlängtad och glädjande utveckling! Antikhandeln 60-talet har nu etablerat sig i Strömbergshyttan med tillhörande caféverksamhet. Dessutom har värdshuset fått nya ägare som utlovar franskinspirerad mat. Kommunen kommer också göra en insats genom att satsa på att snygga till vandringslederna, så att Strömbergshyttan blir ett attraktivt turist- och naturområde.

Men utmaningar inför framtiden saknas förstås inte. Den digitala omställningen spås innebära genomgripande förändringar för företagen framöver. Och bortom krönet lurar dessutom nästa lågkonjunktur. Hur förbereder man sig inför sämre tider?

– Av erfarenhet vet jag att ingen lågkonjunktur är den andra lik. Vår styrka är att vi har ett väldigt differentierat näringsliv. Därmed blir vi mindre sårbara och står inte och faller med en enskild bransch, menar Thomas Karlsson.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons