Annons

Få våldsamma män söker hjälp

Publicerad 29 mars 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

På Familjefrid Kronoberg kan både våldsutövare och offer få hjälp om de lever i en relation där våld utövas. Våldsutövaren kan bland annat få hjälp med att bryta det våldsamma mönstret. Trots det är det få män som söker hjälp på Familjefrid Kronoberg, rapporterar SR Kronoberg.

– Vi önskar att siffran var högre, för vi vet att det finns fler våldsutövare där ute, säger Elisabet Bränd, behandlare på Familjefrid Kronoberg.

Annons

Förra året sökte 168 personer som utsattes för våld hjälp. Men bara 28 stycken förövare sökte hjälp, 24 av dem var män.

– De flesta vi träffar är vanliga familjefäder, män som jobbar och har ett socialt nätverk kring sig. Den är den typen av våldsutövare som kommer till oss. Det är väldigt sällan vi får de med svår missbruksproblematik till exempel, säger Elisabet Bränd.

Hon menar också att det är väldigt svårt för den enskilde att bryta ett våldsamt mönster på egen hand. Att det är så få som söker hjälp tror hon beror på att det finns en rädsla för att hamna i socialens register eller att bli polisanmäld, men de enda gångerna Familjefrid Kronoberg har anmälningsskyldighet är om de misstänker att ett barn far illa.

– Man behöver inte vara jätterädd för att det ska bli stora konsekvenser om man fortsätter att jobba och tar ansvaret. Ska vi någon gång få stopp på våld i en nära relation måste vi jobba med de som utsätter, säger hon.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons