Annons

Facket varslar om strejk

Publicerad 15 april 2017
Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten
Foto: Per-Erik Sandebäck, Smålandsposten

Det här är en debattartikel från LO-distriktet i Småland och Blekinge och Hotell- och restaurangfacket i Kronoberg.

Hotell- och restaurangfacket har varslat om strejk 19 april. De är tvingade till det efter att Visita nekat anställda inom hotell- och restaurangbranschen samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin och handeln redan fått.

Annons

För oss är det självklart att stå upp för HRF:s varsel och de med lägst löner på arbetsmarknaden. Det går också bra för branschen och det är därför inte mer än rätt att de som utför arbetet också ska få sin del av kakan.

Det känns både orättvist och otidsenligt att Visita beter sig på detta sätt mot en yrkeskår bestående av mestadels kvinnor som sliter hårt, har hög professionalitet men långt ifrån de högsta lönerna. Anställda i hotell- och restaurangbranschen arbetar dagligen för att ge god service till dig som är gäst, se till att din hotellvistelse blir till belåtenhet och att ditt restaurangbesök ska bli en minnesvärd upplevelse.

Kravet från facket handlar om något så enkelt som att lönerna i branschen ska följa utvecklingen på den övriga arbetsmarknaden. Inom industrin och handeln gick det bra för arbetsgivarna att ta ansvar. Varför Visita inte kan göra detsamma är obegripligt.

Som om det inte vore nog med Visitas märkliga agerande hävdar Svenskt Näringsliv att HRF:s krav går utanför lönenormeringen. Det är helt fel och inget annat än falsk verklighetsbeskrivning. De avtal som nyss träffades inom industrin och handeln innebar ett avtalsvärde på 6,5 procent över tre år plus en låglönesatsning för alla som tjänar under 24 000 kronor utan avräkningar. Det säger sig självt att det då blir ett högre värde i procent för de förbund som har många lågavlönade.

Alla LO-förbund har ställt sig bakom detta i LO-samordningen och förutsättningen är alltså att man inte ska behöva sälja av något för att få del av låglönesatsningen.

Genom Visitas och Svenskt Näringslivs agerande undermineras industriavtalet som tjänat oss väl i 20 år. Det kan vi aldrig acceptera. Uppmaningen är därför tydlig: teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden annars blir det strejk med full uppbackning från alla LOs 14 förbund.

Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge

Ola Löfqvist, ombudsman Hotell-och restaurangfacket Kronoberg

Thomas Olsson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons