Annons

Fakta enligt Missanderberg: ”(Män)niskor i grupp”

Publicerad 29 januari 2016
Elisabeth Anderberg skriver krönikor på Vxonews varje måndag.
Elisabeth Anderberg skriver krönikor på Vxonews varje måndag.

En servitris serverar en grupp män från ett samhälle i Småland. En av männen tar tag i servitrisen. Han står bakom henne, tar tag med armarna runt henne och håller hennes bröst med ett fast tag och får fram ett gutturalt höhöhöhöhö.

En grupp män från mellanöstern och Nordafrika omringar kvinnor utanför centralstationen i Köln på nyårsnatten. De tafsar, de trakasserar kvinnorna sexuellt på flera sätt.

Annons

Båda exempel är fakta ur verkligheten. Båda exempel är för jävliga. De är så jävliga så att jag önskar att jag funnits på plats för att skälla ut alla där och då, oberoende vilka som filmat och lagt ut på sina diverse Facebooksidor.

Detta är bara två av alla tafsexempel som sker. Vissa blir mer uppmärksammade än andra.

Men låt oss för en stund återgå till ovanstående exempel. Vad hände egentligen?

Hur gick det med servitrisen som blev tafsad på? - Jo på mötet efter händelsen satt ansvarig och sa att hans personal hade sett händelsen och avbrutit den. En kvinna på mötet vill kontakta gruppen och säga att de inte är välkomna tillbaka. Den ansvarige säger nej. Vi gör ingen stor grej av detta.

Händelsen utanför centralstationen i Köln. - Jo hela Europa reagerar. Fokus vänder däremot väldigt snabbt från att kvinnor utsätts för brott till att media mörkar att det är män från Nordafrika som begår brotten.

Jag tycker att det är för jävligt att män från Nordafrika tafsar på kvinnor som inte vill det. Jag tycker att många av de muslimska männen har en rutten kvinnosyn. Jag tycker också att det är för jävligt att män från ett samhälle i Småland kan komma undan med en rutten kvinnosyn bara för att de känner de ansvariga. Och det är fakta. Ful jävla fakta.

Vi har idag ett problem med kulturkrockar gällande kvinnosyn. Ofta sker krocken mellan människor som är uppvuxna med ett samhälle och en religion som säger att män har rätten att bestämma över kvinnor. Vi har läst det i flera debattartiklar från personer som själva är uppvuxna i den miljön. Att vi inte ska tro att jämställdhet och sund syn på sina medmänniskor kommer automatiskt så fort man kommit över till den svenska sidan av Öresundsbron.

Men krocken kan också ske här i Sverige. Mellan personer som är uppväxta i ett demokratiskt och i alla fall någorlunda jämställt samhälle. Varför blir det så? Ingen av männen från det småländska samhället som ansåg sig ha rätten att ta tag i en kvinnas bröst för skoj skull var muslimer.

Så låt oss se till vad som kan jämföras i de båda händelserna.

I båda fallen var det män. Men jag vägrar att tro att man växer upp som man och i och med det får en gen som innebär att man vill trakassera eller göra andra illa. Det måste vara något annat.

Annons

I båda fallen var de i grupp. Har det med saken att göra? Ja det har kanske.

Det har gjorts massvis med socialpsykologiska experiment gällande grupptryck där det har bevisats att människor ofta inte klarar av att stå emot vad gruppen säger. Salomon Asch gjorde i mitten av 1900-talet ett experiment för att se om man kunde få vanliga människor att hävda något de själva inte tror är sant endast på grund av det sociala trycket en grupp utövar.

Asch samlade sju till nio personer i varje grupp. Gav dem kort med olika långa streck på. Till alla utom en gav han instruktioner om att de skulle svara fel när han ställde frågan till gruppen om vilket kort som hade det längsta strecket. Tanken var att se om den ovetandes personen skulle ge ett felaktigt svar på grund av att gruppen tyckte så. Även om det var uppenbart att det var fel.

Och majoriteten av testpersonerna visade sig falla för grupptrycket. Det visade sig också att män hade lättare att falla för grupptryck än kvinnor.

När Asch intervjuade de personer som varit ovetande om varför de svarade fel sa alla att de visste att det var fel, men att de börjat tveka på sig själva eftersom alla andra tyckte något annat.

Så en bra bit på väg till en bättre värld skulle kunna vara ganska enkel. Säg ifrån när något händer som du tycker är fel. Oavsett hur många framför dig som säger något annat. För kanske, men bara kanske, kan du vara den som påverkar en till, sedan en till, sedan en till och till slut är ni en grupp. Och gruppens makt har större inverkan än något annat. Och det mina vänner, är fakta.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons