Annons

Fallande bostadspriser orosmoln för börsåret

Världskonjunkturen fortsätter att vara stark, men i Sverige finns det orosmoln i form av fallande bostadspriser som kan komma att påverka börsen 2018. Det var budskapet när kapitalförvaltaren Sebastian Villalobos talade på Aktiespararna Växjös årsmöte i måndags.
Växjö • Publicerad 17 januari 2018
2017 var ännu ett positivt börsår, konstaterade Karin Sjöblom, Henrik Johansson, Sebastian Villalobos och Fredrik Ekelund.
2017 var ännu ett positivt börsår, konstaterade Karin Sjöblom, Henrik Johansson, Sebastian Villalobos och Fredrik Ekelund.Foto: David Färdigh

Aktiespararna Växjö med sina 1138 medlemmar höll i måndags kväll årsmöte. Föreningen valde bland annat en ny ordförande. Efter sex år som ordförande lämnade Fredrik Ekelund över klubban till Henrik Johansson.

– Jag läser ekonomi på Linnéuniversitetet och har ett stort intresse för aktier, berättade Henrik.

Annons

– I stort sett hela Europa har kommit ur finanskrisen och visar nu goda tillväxtsiffror. Det enda negativa undantaget bland de större ekonomierna är Italien.

Den svenska börsen har gått upp sex år i rad. Ett flertal kurser anses nu övervärderade i förhållande till företagens resultat. Det är därför troligt att det kommer en naturlig korrigering och nedgång under 2018 menar Sebastian.

– De senaste tre månaderna har bostadspriserna sjunkit med 7,8 procent, vilket är anmärkningsvärt!

Hur kan detta komma att påverka börsen?

– Det blir en ökad risk för företagen i bostad- och byggsektorn, något som även kan påverka underleverantörer men också på sikt bankerna som får svårare att låna ut pengar.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons