Annons

Favoriseringar, bortgallring och missnöje

Publicerad 23 maj 2016
Foto: Johanna Ursjö, Smålandsposten
Foto: Johanna Ursjö, Smålandsposten

Växjö Lakers ungdomshockey får skarp kritik av flera föräldrar. De berättar om 14-åringar som tvingats bort från hockeyn, tränare som favoriserar barnen och allt för unga tränare som inte klarar av sitt jobb.

Föräldrarna menar att ungdomsverksamheten har fungerat bra fram tills barnen fyller 13-14 år. Då tar avlönade tränare över, tränare som är varit relativt unga och inte klarar av sitt uppdrag.

Annons

– De är för unga för att ta hand om ett helt lag med föräldrar och barn. Det är skolan, press på killarna och allt därtill. Det behövs folk som har egna barn, som vet hur det fungerar, säger en förälder till Smålandsposten.

Under förra säsongen slutade omkring 25 spelare från den äldre pojkverksamheten. Flera av spelarna uppmanades att lämna klubben eftersom de inte var tillräckligt bra. De fick inte heller stanna kvar i klubben för att träna och eftersom säsongen redan hade börjat hade barnen inte möjlighet att söka till en ny klubb.

– De blev inkallade en och en, utan föräldrar. Feedbacken var dålig. Många barn grät. Det är så amatörmässigt. Något liknande hade aldrig hänt på en arbetsplats. Det är helt ok om man vill ha en elitsatsning. Men personligen tycker jag det är för tidigt att börja sortera ut dem redan då, säger en annan förälder till Smålandsposten.

I höstas omorganiserade Janne Karlsson, utvecklingsansvarig för ungdomshockeyn bland ungdomstränarna. Ett par årskullar slogs ihop och enligt flera föräldrar resulterade det i att den nya tränaren började favorisera de spelarna han haft innan.

Janne Karlsson håller med om att det fanns en viss problematik och att det tycks ha skett någon missuppfattning i början av säsongen. Han förnekar att barn har nekats att fortsätta spela i Lakers, trots att flera föräldrar vittnat om detta.

– U16 är vårt första elitlag. Vi kan inte ha fem femmor. Men den här biten måste vi vara tydligare med, ända ner till de yngsta. För det slutar i slutänden med elitidrott, säger Janne Karlsson.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons