Annons

"Fest med ett viktigt budskap"

Teaterföreställningar, föreläsningar, seminarier och festligheter väntar under Växjös regnbågsvecka.
Växjö • Publicerad 8 maj 2018
Foto: Anders Bergön

Växjö Pride har sedan starten kommit att bli landets tredje största och förra årets parad slog nytt rekord. 100 anmälda ekipage och drygt 10 000 Växjöbor valde att delta i folkfesten som i år fyller fem.

– För fem år sedan höll elever på Katedralskolan en Prideparad. Eleverna inspirerade oss att starta ett nätverk som senare blev föreningen Växjö Pride, säger Växjö Prides ordförande Suzana Mocevic.

Annons

Paraden är det mest välbesökta evenemanget under Prideveckan i Växjö. Och även om fest, glitter och glamour kan locka påminner Suzana Mocevic om det viktigaste med Pride - ett öppnare, friare och mer kärleksfullt Växjö.

– Jag vill att alla barn i Växjö, Sverige och världen ska leva i ett öppet och inkluderande samhälle. Ingen ska behöva känna en rädsla för att komma ut. Växjö Pride är en folkfest, men med ett viktigt budskap.

För ett par år sedan gjorde RFSL, i samarbete med Sveriges kommuner och landsting, en rankning av svenska kommuner, som fokuserar på hur bra hbtq-perspektiv inkluderas i olika typer av verksamheter. Växjö rankades då som den näst bästa kommunen efter Göteborg.

– Växjö är öppet och inkluderande. Jag kan såklart inte tala för alla människor men jag tror att det finns en hög tolerans här.

Varför är det så?

– Det finns ett brett engagemang här i Växjö. Vår förening står för flera punkter i veckans program men det finns ett stort engagemang från bland annat näringslivet, säger Suzana Mocevic och fortsätter:

– Det verkar helt enkelt vara så att Växjöborna vill bidra till en öppnare, friare och mer kärleksfull stad.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons