Annons

Filip Örnblom växer och vill utmana i mitten

Han är bara 19 år, men har redan gjort tre säsonger i Östers a-trupp. Nu siktar Filip Örnblom på att utmana truppens erfarna mittbackar. Christian Järdler tror på honom.
– Filip kommer att bli en ledargestalt i Östers IF i framtiden, säger han.
Växjö • Publicerad 31 mars 2018
Foto: Andreas Nilelind

Filip Örnblom var bara 15-16 år när han gjorde sina första träningar med Öster. Han var också bofast i det svenska U17-landslaget under flera år, men trots det fick han sällan speltid i klubblaget.

– När jag blev uppflyttad som 15–16-åring hade jag mycket fotboll i mig, men jag var inte så smart egentligen. Jag hade väldigt mycket att lära om smådetaljer som du kanske inte behöver kunna i U19 och nedåt. Just där och då var jag ganska ivrig som 16-åring och ville spela. Vissa veckor tyckte jag att jag förtjänade spela, men jag fick det inte ändå. Då kändes det konstigt. Nu i efterhand kan jag förstå hur en tränare resonerar.

Annons

Talangen hamnade i kläm när föreningen spelade för sin framtid på division 1-nivå och ekonomin har också ställt till det. Flera säsonger utan U21-lag har gjort att Filip Örnblom knappt spelat några matcher. Det ljusnade under förra säsongen när mittbacken fick spela matcher med Ängelholm.

– Där fick jag för första gången kontinuerligt med speltid i seniormiljö. Jag fick känna på det på riktigt i match efter match.

I år har Öster ett U21-lag. Det innebär att Filip Örnblom är garanterad matchtid på hög seniornivå. Han är övertygad om att det kommer att hjälpa honom i utvecklingen. Samtidigt hoppas han förstås på speltid i a-laget och det stora genombrottet.

– Det får vi se. Det är klart jag hoppas på det, men jag vill inte heller ha för bråttom. Det jag vet och känner med Christian och som jag kanske inte riktigt kände med Thomas är att han tror på mig väldigt mycket och det känns som att han vill utveckla mig till hans nästa mittback. Hans spelidé och sätt att se på fotboll passar mig bra. Det stämmer överens med vad jag vill göra på fotbollsplanen.

Förtroendet är ömsesidigt. Christian Järdler menar att Filip Örnblom är en framtida ledargestalt i truppen.

– Han har de defensiva egenskaper jag vill att en mittback ska ha. Dessutom har han en bra högerfot, härlig attityd till träning, vill lära sig och jobbar hårt. Han har såklart mycket kvar att lära och att förbättra men ingen tvekan om att jag tror väldigt mycket på honom och vill hjälpa honom att utvecklas, säger Christian Järdler.

Öster har spelat med tre mittbackar under försäsongen. Filip Örnblom har fått ett par chanser, men konkurrensen från Mario Vasilj, Månz Karlsson och Fredrik Lundgren är tuff.

– Jag har insett att det inte kommer att räcka med att vara talangfull. Jag måste vara bättre än Majje, Månz och Lunkan för att få spela.

Hur ser du på den tuffa konkurrensen?

– Självklart är det jobbigt ibland och ibland känns det nästan omöjligt. Det jag vet är att den dagen jag är bättre än någon av dem är jag en väldigt bra spelare i superettan.

Annons

Filip Örnblom har Växjö Norra som moderklubb och han har inga planer på att lämna staden. Kontraktet gäller kommande säsong, men när han pratar om samarbetet med Christian Järdler låter det längre.

– Mitt mål har alltid varit att lyckas i Öster innan jag vill flytta på mig. Jag kommer inte att stressa iväg förrän jag är tillräckligt bra på den nivå jag är nu. Hur lång tid det tar vet jag inte.

Hur hade det varit att bli allsvensk med Öster?

– Det är drömscenariot att vara med på resan och verkligen vara med och göra det.

Hur stora är möjligheterna?

– Om man jämför vår trupp med förra årets tycker jag att vi har en mycket starkare trupp nu och en spelidé som jag tror mycket mer på än den förra. Alla småsaker var inte på plats förra året, men nu känns det som att de är på plats.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons