Annons

Fler arbetslösa i länet

Publicerad 13 februari 2017
Foto: STUDIO CA/ARBETSFÖRMEDLINGEN
Foto: STUDIO CA/ARBETSFÖRMEDLINGEN

Trots en stark efterfrågan på arbetsmarknaden är fler arbetslösa i Kronobergs län. Under januari i år ökade antalet personer som anmälde sig som arbetslösa med 11,9 procent jämfört med samma period förra året. Andelen som är arbetslösa ligger stilla på 8,6 procent men antalet nyanmälda har alltså ökat.

– En förklaring till att arbetslösheten inte minskar är att inflödet av nya arbetssökande via etableringsuppdraget är högt just nu. Detta ska dock ses i ljuset av att den utrikesfödda befolkningen i yrkesaktiv ålder ökar, och det finns en stor potential för arbetsmarknaden i denna grupp, säger Greg Golding, arbetsförmedlingschef i Växjö.

Annons

Det som sticker ut i statistiken enligt Arbetsförmedlingen är antalet nyinskrivna arbetslösa kvinna, som ökade med hela 26,2 procent under januari. Däremot minskar ungdomsarbetslösheten för den 45:e månaden i rad.

FAKTA

Statistik för januari 2017

Siffror från Arbetsförmedlingen. Inom parentes anges motsvarande siffror för januari månad 2016.

– 8,6 procent var inskrivna som arbetslösa (8,6)

- 12,9 procent av ungdomar 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (14,0)

- Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 8 095 personer (8 016)

- 688 personer fick arbete (752)

- 574 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (513)

- 28 personer varslades om uppsägning (6)

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons