Annons

Fler måste gå från flykting till skattebetalande växjöbo

Publicerad 1 mars 2017
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Debatt

Smidigt mottagande, snabb etablering och stark integration krävs för att Växjö över tid ska klara sammanhållning och hållbar tillväxt. Grunden är tydliga krav och rätt stöd.

Annons

Mottagandet underlättas av Landningsbanans språk- och samhällsintroduktion, kompetenskartläggning, hälsokontroll och skolverksamhet, och att vi samlat relevanta myndigheter på ett ställe som kortar myndighetskontakterna från flera månader till ett möte.

Etableringen är Arbetsförmedlingens ansvar, men med etableringsboende och etableringslån ställer vi extra krav. Medan andra kommuner delar ut lägenheter till nyanlända, är etableringsboende ett gruppboende med krav på att man deltar i insatser och eget ansvar för att lösa sin boendesituation efter avslutad etablering. Växjöbor i ekonomisk utsatthet får försörjningsstöd, medan nyanlända i etablering får högre bidrag från staten. Därför ersätts kommunalt bidrag till nyanlända med lån som återbetalas med etableringsersättning.

Växjölöftet är ett lokalt samhällskontrakt som sätter lika stor vikt vid ”gör din plikt”, som vid ”kräv din rätt”. Sveriges integrationspolitik har tidigare kantrat i omhändertagande och glömt att Sverige byggts starkt av slit och strävsamhet. I Växjö ställer vi krav och ger samtidigt individanpassat stöd till bidragstagare. Att göra sig anställningsbar är ett eget ansvar, men med företag, Arbetsförmedlingen och utbildningsanordnare ger Växjölöftet goda redskap.

Vårt beslutsamma arbete för minskad segregation ger resultat, visar färsk statistik från Statiska Centralbyrån (SCB). Sysselsättningsgraden stiger bland växjöbor på Araby, dock från en lägre nivå än i kommunen i stort. En utdragen trend av stigande boendesegregation har vänt och minskar.

Flera utmaningar kvarstår. Barn ska ha goda livschanser oavsett i vilken stadsdel de föds eller utbildningsvanorna i uppväxtmiljön. Vi behöver vara självkritiska när vi utvärderar projekt och kortsiktiga insatser. Långsiktiga åtgärder med fokus på sysselsättning och sammanhållning antas ge bäst resultat.

Blågröna Växjö drivs av reformvilja. Växjö beskrivs nu som ett föredöme i kommunsverige för bland annat lokal arbetsmarknadspolitik och tidiga insatser. Stark sammanhållning byggs med reformer, inte tomma ord och plakatpolitik.

Fler flyktingar kan bli skattebetalande växjöbor med en väl avvägd kombination av att fortsätta utveckla framgångsrika åtgärder som erfarenheter visar ger god effekt och nya reformer som med precision pressar tillbaka utanförskap.

Oliver Rosengren (M)

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons