Annons

Fler med utländsk bakgrund i kommunen

Publicerad 29 februari 2016
Per Schöldberg (C), ordförande i Kommunstyrelsens organisations och personalutskott, KSOP. Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Per Schöldberg (C), ordförande i Kommunstyrelsens organisations och personalutskott, KSOP. Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Andelen anställda i Växjö kommunkoncern med utländsk bakgrund ökar varje år. Det visar sammanställning från SCB.

I dag är 13,1 procent av de anställda födda i ett annat land än Sverige och 14,7 procent har en utländsk bakgrund, en ökning med 3 respektive 2,5 procent sedan 2010.

Annons

– Våra anställdas olikheter utgör en resurs och jag är glad att vår strävan mot mångfald ger resultat, säger Per Schöldberg (C), ordförande i Kommunstyrelsens organisations och personalutskott, KSOP i ett pressmeddelande.

Växjö kommun ligger bra till jämfört med andra kommuner vad det gäller sjukskrivningar. I Kronobergs län har Växjö kommun minst sjukskrivningar, trots att det har ökat med 0,8 procent jämfört med 2014.

Kommunen ligger också bättre till än Kalmar, Karlskrona, Kristianstad och Halmstad, kommuner som brukar jämföras med Växjö.

Enligt Per Schöldberg är ökningen av sjukfrånvaron något som kommunen ska arbeta med.

– Vi jobbar hela tiden aktivt med det, på många olika sätt. Om du tar omsorgen till exempel, så har vi gjort en väldigt genomgående analys om vad det är som orsakar sjukfrånvaron, så vi politiker kan påverka det, om det är arbetsrelaterat. Det är dessvärre en trend i hela landet, att det sker en smärre ökning men nationellt sätt ligger Växjö kommun väldigt bra till, säger Per Schöldberg.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons