Annons

Flyttade hållplatser för stadsbussarna

Från och med måndag flyttas stadsbussarnas hållplatser vid resecentrum till Kronobergsgatan. Detta är en provisorisk lösning som en följd av bygget av stadshuset.
– Det här är det minst dåliga alternativet, säger Patrik Tidåsen, trafikchef på Länstrafiken Kronoberg.
Publicerad 9 januari 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Christensen

Omdaningen av stationsområdet med byggandet av det nya stadshuset medför många konsekvenser. På måndag får Växjö exempelvis en ny stadsbussterminal när hållplatserna för stadstrafiken flyttas från resecentrum till Kronobergsgatan.

– Flytten berör alla stadslinjer utom 8:an.

Annons

9:ans buss mot Vikaholm kommer ha sin angöringsplats på Sandgärdsgatan medan övriga läggs i rad på Kronobergsgatan från Linnérondellen till Stortorget. Den här övergångslösningen beskrivs av Patrik som det minst dåliga alternativet.

– Det kommer bli snålt om bussutrymmet under vissa delar på dagen då busstrafiken går som tätast, men i juni frigörs mer utrymme då vi får möjlighet att flytta några av hållplatserna till östra delen av Norra Järnvägsgatan.

Som alltid vid förändringar så kan det inledningsvis bli en aning rörigt och kaotiskt.

– Nu första veckan kommer Länstrafiken ha personal på plats för att ge vägledning och information åt resenärerna.

Patrik Tidåsen, trafikchef på Länstrafiken Kronoberg.
Patrik Tidåsen, trafikchef på Länstrafiken Kronoberg.Foto: David Färdigh

Hur ser ni på risken att bussåkandet i Växjö kan minska som en följd av flytten av stadsbussterminalen?

– Bussåkandet befinner sig i en mycket positiv spiral. Antalet bussresenärer har nu ökat åtta år i rad. Visst kan den här förändringen innebära att vi förlorar resenärer men jag tror inte den positiva trenden bryts.

På måndag börjar även den nya tidtabellen gälla. Några större förändringar handlar det inte om frånsett några smärre tidsregleringar, främst på linje 5 mellan centrum och Sandsbro.

– Här ska det under våren börjas bygga en bussfil och i samband med detta tar vi höjd för ökad restid.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons