Annons

Fokus på trygghet i vårpropositionen

Publicerad 18 april 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

Under tisdagsmorgonen presenterades regeringens förslag till vårbudget som totalt omfattar drygt tre miljarder kronor i ytterligare satsningar. I Växjö fanns de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Tomas Eneroth och Monica Haider på plats på Region Kronoberg, tillsammans med regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).

Förslagen i vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet och omfattar ytterligare satsningar på drygt tre miljarder kronor.

Annons

– Tillväxten är hög i Sverige och vi har sett ett överskott under hela mandatperioden. Det går bra nu, ungdomsarbetslösheten har sjunkit dramatiskt och vi närmar oss målet om att ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Samtidigt är läget komplext då ekonomin går som tåget – samtidigt som människor upplever en ökad oro för framtiden. Det gör att vi nu ytterligare kan satsa på välfärden, säger riksdagsledamoten Tomas Eneroth (S).

Det är framför allt trygghetsskapande åtgärder som prioriteras och bland annat får Polismyndigheten ett tillskott på 700 miljoner kronor. Även försvaret stärks upp med 500 miljoner mot bakgrund av ett förändrat säkerhetsläge. Vidare satsas det stort på grundskolor med stora behov samt gymnasieskolans introduktionsprogram, dessa poster utgör 500 respektive 150 miljoner i tillskott enligt förslaget. Behoven inom psykiatrisk vård och socialt stöd för barn och unga har visat sig större än tidigare bedömningar och totalt ytterligare 250 miljoner kronor tillförs därför detta område i år – 9,7 miljoner för Region Kronoberg.

– Det behövs en ökad polisiär närvaro i Sverige och pengarna skapar möjligheter att låta polisen utföra sina verkliga arbetsuppgifter. Samtidigt är polisen bara en del av sidan och en stor del av den ökade otryggheten grundar sig i att barn- och unga hamnar fel tidigt i livet.

Klimatklivet, som delfinansierar bland annat laddstolpar, föreslås tillföras 500 miljoner kronor och i just Kronoberg kan det nu bli aktuellt att ansöka om medel för test av eldrivna bussar. Lika många miljoner läggs även på förlossningsvården där Region Kronoberg tilldelas 1,9 miljoner.

– Det är ingen tvekan om att regeringen nu verkligen satsar på välfärden och vi har redan sett förändringar – ett konkret exempel är att vi i Kronoberg gått från 60 platser på sjuksköterskeutbildningen till 80. Jag är mycket nöjd och detta ger oss möjlighet att göra satsningar på våra viktigaste områden, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons