Annons

För många barn - för få skolor

Publicerad 28 maj 2016
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Antalet högstadieelever kommer att bli fler och fler under de närmsta åren. Det visar statistik från Växjö kommun.

– Vi växer med 500 elever per år genom födelsetalen. Till det kommer antalet nyanlända elever som är svårt att prognostisera. Det betyder att vi behöver bygga i alla fall en skola vartannat år. Puckeln börjar närma sig högstadieåldern, säger verksamhetschef Anders Elingfors på utbildningsförvaltningen till Smålandsposten.

Annons

Problemet med för få högstadieplatser bottnar i att befolkningsprognosen har slagit fel under flera år. Det har helt enkelt fötts fler barn än man räknat med.

När Östra Lugnets skola blev klar 2009 hade den plats för 400 elever. Bara ett par år senare blev den för trång. Nu byggs den om och till hösten ska det finnas plats för 150 fler.

Anders Elingfors utesluter inte att bygga en helt ny skola och har gett Vöfab och kommunens lokalförsörjningsgrupp i uppdrag att hitta helhetslösningar till problemet med högstadieskolorna. Barnrika områden som Östra Lugnet och Sandsbro kan vara alternativ, likväl som Norr och centrum.

Men kommunen tittar även på olika lösningar. Ett av det är att bygga till befintliga högstadieskolor, som Norregårdsskolan men då uppstår det istället andra problem. Till exempel är inte matsalen där tillräckligt stor.

– Prognoserna visar på bortemot 700 elever på Norregårdskolan om några år. Så många kan vi inte ta emot. I framtiden kommer vi inte kunna ta emot alla i vårt nuvarande upptagningsområde, säger Mats Wahlsten, rektor på Norregårdskolan till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons