Annons

Företag kraftsamlar med ny organisation

De sociala företagen i Kronoberg går på offensiven. Nyligen bildades samverkansorganisationen ASF i Kronoberg med stöd av Region Kronoberg, Tillväxtverket och Coompanion.
– Nu får vi ökade samarbetsmöjligheter när det gäller utbildningar, avtal, marknadsföring och opinionsbildning, säger Barbro Holmgren-Lange, Bengt Ivar Johansson och Avdi Islami.
Publicerad 8 december 2017
Foto: David Färdigh

I slutet av november bildades samverkansorganisationen ASF i Kronoberg, där förkortningen ASF står för Arbetsintegrerande Sociala Företag. Initiativet innebär en offensiv kraftsamling hos regionens sociala företag, som idag totalt sysselsätter över 350 personer i Kronoberg.

– De sociala företagen skapar jobb för personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Våra företag skapar värden för både individerna, familjerna och samhället i stort, säger Islam Islami.

Annons

Företagsformen socialt företag dök upp i Sverige i mitten av 90-talet och har fått en allt viktigare roll när det exempelvis gäller integration i samhället och att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. De arbetsintegrerande sociala företagen drivs ofta av eldsjälar, men det handlar inte om någon ideell verksamhet.

– Vi vill skapa lönsamhet, men vinsten återinvesteras tillbaka in i företagen genom fler anställningar och utvecklande av verksamheten. Vår styrka är kreativiteten att ta tillvara människors förmågor och kompetens, säger Sofie Sjöstrand.

Att skapa en samverkansorganisation har länge varit ett önskemål hos länets sociala företag.

– Ensam är inte stark, konstaterar Barbro.

Nu har önskningen blivit verklighet, mycket tack vare stöd och finansiering av Region Kronoberg, Tillväxtverket och Coompanion.

– Kronoberg är en av tolv regioner som deltar i ett projekt finansierat av Tillväxtverket. Syftet är att skapa samverkansorganisationer och sprida kunskap om ASF-företag till både offentliga och privata aktörer, berättar Daniel Westergren, projektledare på Region Kronoberg.

Just opinionsbildning blir en viktig bit för ASF i Kronoberg.

Intresset och kunskaperna om ASF är väldigt varierande hos politikerna. Här finns mycket att göra. Bland annat vill vi arbeta för att de sociala kriterierna förstärks i de kommunala upphandlingarna, säger Avdi Islami och Bengt Ivar Johansson.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons