Annons

Företaget växer i rekordfart

De senaste fem åren har gasellföretaget BiWi Bygg gått från 14 till 34 anställda. Framgångsreceptet är enligt ägarna Clas Birgersson och Mathias Winberg att alltid vilja överträffa kundens förväntningar. Redan vid starten 1995 var strategin klar.
– Vi ville bli Sveriges bästa byggföretag. 20 år senare blev det verklighet!
Gemla • Publicerad 27 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Magazinet hälsar på hos BiWi Byggs kontor i Gemla i samband med företagets månadsmöte. Med den snabba expansionen har personalstyrkan nu vuxit till 34 anställda, inklusive dotterbolagen BiWi Plåt och BiWi Plattsättning. På månadsmötet presenteras det ekonomiska läget, utfallet av olika byggprojekt, planerade jobb och förslag till förbättringar.

– Det är viktigt med transparens och att medarbetarna får vara delaktiga. Alla ska kunna vara med och påverka, berättar företagets ägare och grundare Clas Birgersson och Mathias Winberg.

Annons

Hur skulle ni vilja beskriva er personalpolitik?

– Frihet under ansvar. Våra anställda jobbar huvudsakligen i små självstyrande team. Vi känner ett stort förtroende för våra medarbetare och ger dem stor frihet.

Clas och Mathias träffades första gången i Tyskland i början av 90-talet. I Sverige rådde finanskris med hög arbetslöshet och båda hade därför tagit jobb som snickare för ett företag som byggde hus i det nyligen återförenade Tyskland. De lärde känna varandra och började så smått prata om att starta upp en gemensam byggfirma hemma i Sverige. Sagt och gjort. 1995 såg Biwi Bygg dagens ljus för första gången.

– Strategin var redan från början att rikta in oss mot privatkunder och att bli Sveriges bästa byggföretag.

Genom hårt arbete har visionerna förverkligats. BiWi Bygg är idag marknadsledande i Växjö-området på byggsidan när det gäller privatkunder och 2015 utsågs de dessutom till Årets byggföretag på den stora Hantverkargalan i Stockholm.

– Vi är nominerade även i år, så målet är att vinna igen!

Ambitionen har hela tiden varit att växa med 20 procent per år, men de senaste fem åren har tillväxten tagit raketfart och i vissa fall nått de dubbla siffrorna. Två år i rad har nu BiWi Bygg utsetts till gasellföretag och personalstyrkan har ökat från 14 till 34 personer.

– Det var ett medvetet val att växla upp. Vi hade byggt upp ett bra rykte, hade gott om kunder och nu var det dags att ta nästa steg och öka såväl omsättning som personal.

Vad är ert framgångsrecept?

– Vi försöker alltid överträffa kundernas förväntningar. Förutom att hålla en hög kvalitet i själva byggandet så handlar det mycket om bra bemötande, attityd och social kompetens. Efter varje utfört jobb så skickar vi ut en enkät till kunden där de får bedöma vårt arbete genom betygsättning och kommentarer. Att jobba mot privatkunder kan vara tufft, men det är vår nisch och det vi är allra bäst på!

Annons

Men även om fokus även fortsättningsvis kommer ligga på privatkunder i form av byggnationer och renoveringar så har BiWi Bygg även andra typer av projekt. Under 2018 ska de exempelvis renovera 22 hotellrum på Royal Corner i Växjö, och så ska de utöka sitt bestånd av lägenheter.

– Ja, sedan tidigare har vi elva lägenheter här i Gemla. Nu ska vi bygga ytterligare åtta stycken. Bygglov är redan klart.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons