Annons
Nöje

Författaren besökte Växjö

Israel firar 70 år som stat. Någon som vistats mycket i landet är den svenska författaren Anita Goldman, som nyligen besökte Växjö för att berätta om sin senaste bok, Jerusalem och jag.
– Med den här boken ville jag försöka krypa innanför alla klichéer och förutfattade meningar om staden Jerusalem.
Växjö • Publicerad 6 maj 2018
Foto: David Färdigh

Historiska föreningen i Kronobergs län hade säsongsavslutning i torsdags kväll och hade bjudit in journalisten och författaren Anita Goldman, som i sin senaste bok skildrar sina möten och tankar kring den mytomspunna men omstridda staden Jerusalem.

– Jag kom som 27-åring till Jerusalem första gången 1980 och var då totalt oförberedd med mötet med staden. Kulturkrocken innebar många starka och tragikomiska upplevelser.

Annons

Anita gifte sig i Israel och bodde i landet under många år, innan hon skilde sig och återvände till Sverige. Men det har sedan dess blivit många återkomster och i mars varje år leder hon en skrivarkurs i Jerusalem för svenska deltagare.

– Kursen hålls i Ein Karem, Johannes Döpares födelseby, som numera är en del av Jerusalems stad.

Israel firade nyligen 70 år som egen stat och Jerusalem med sina heliga platser och centrum för tre världsreligioner är ständigt i blickfånget med sina inre och yttre politiska spänningar. Men Anita är trött på de klichéartade beskrivningar av staden som förs fram i rapporteringarna. I sin bok Jerusalem och jag vill hon komma bort från de förutfattade meningarna och istället ta med läsarna innanför skinnet på den mytomspunna staden. Exempelvis till den myllrande morgonmarknaden och dess intensiva folkliv.

– Det här är nog den roligaste bok jag skrivit. Historien om Jerusalem rymmer så många olika infallsvinklar, allt från bibelberättelserna till feminism och det fantastiska språket hebreiskan.

Vad är det som gör hebreiskan så fascinerande?

– Pånyttfödelsen av hebreiskan är ett mirakel! Att man kunde återuppväcka ett dött språk och göra det så levande måste vara unikt i världshistorien. Jag ogillar det nationalistiska i sionismen, men jag älskar hebreiskan!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons