Annons

Förskola och äldreomsorg i samma hus

Publicerad 24 mars 2016
Foto: Josefine Snaula, Smålandsposten
Foto: Josefine Snaula, Smålandsposten

Barn och äldre ska umgås mer. Genom att föra samman Hovslund särskilda boende med förskolan Junibacken vill Anna Tenje, moderat ordförande i utbildningsnämnden och Ulf Hedin, moderat ordförande i omsorgsnämnden att de äldre ska få känna sig både friskare och yngre, med barnens hjälp.

– Tänk att på sin ålders höst kunna titta ut på lekande barn eller att ens barn kan få lyssna på när någon äldre berättar om sitt liv eller läser en bok för dem. Vi tror att detta kan leda till mängder av spännande möten, säger Ulf Hedin.

Annons

Tillsammans har de lagt in ett förslag om att föra samman förskolan och det särskilda boendet. De vill utreda om de båda verksamheterna skulle kunna hysas under samma tak, eller i alla fall ligga på samma tomt.

- I Sverige och i Växjö behöver vi bli bättre på åldersintegrering! Vi pratar ofta om att äldre är ensamma och att yngre ofta inte förstår hur de äldre har det, men vi levererar sällan bra lösningar på problemet. Forskning visar att möjligheten att umgås med barn kan få de äldre att känna sig yngre och friskare. Samtidigt stimuleras barn av att umgås med äldre, de får en ökad förståelse för sin omgivning, sin kultur och får se att det är naturligt att åldras, säger Anna Tenje

Charlotte Stjernkvist

Foto: Petronella A Lindren, Smålandsposten
Foto: Petronella A Lindren, Smålandsposten
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons