Annons

Framtidsoptimism hos småföretagare

Småföretagen i Kronoberg ser mer positivt på framtiden är riksgenomsnittet. Både kurvorna för omsättning, orderingång och lönsamhet pekar uppåt. Det visar Småföretagsbarometern för 2017.
– Men vi ser också att 40 procent av företagen tackar nej till ordrar eftersom de inte hinner med, säger Frida Boklund på Företagarna.
Publicerad 18 oktober 2017
Foto: David Färdigh

Med det starka konjunkturläget råder det högtryck ute bland de svenska företagen, detta är särskilt tydligt i Kronobergs län visar den årliga Småföretagsbarometern som presenterades i Växjö i måndags. I den nationella jämförelsen mellan länen hamnar Kronoberg på femte plats när det gäller småföretagens optimism inför framtiden. Frida Boklund på organisationen Företagarna kunde konstatera att både omsättning, orderingång och lönsamhet ökar hos företagen.

– I snitt har småföretagen i Kronoberg ökat sin lönsamhet med fyra procent.

Annons

Faktum är att många företag idag har så mycket att göra att man tackar nej till ordrar. Detta uppger hela 40 procent av småföretagen i Kronoberg.

– Företagen har så mycket att göra att de tackar nej till nya beställningar. Den tendensen är oroväckande och skulle på sikt kunna vända konjunkturen nedåt.

En annan siffra som sticker ut i just Kronoberg är den höga andel av småföretagen som inte vill växa, något som Frida tror kan ha att göra med att länet har landets äldsta företagare.

– Om man planerar att sälja sitt företag så minskar ofta investeringsviljan och istället läggs fokus på konsolidering av verksamheten.

Att spegla konjunkturen och ranka näringslivsklimat är något som numera görs regelbundet av olika institut och organisationer. Svenskt Näringsliv har till exempel sedan 2001 rankat företagsklimatet i Sveriges 290 kommun. För Växjö blev årets resultat något av en besvikelse då man föll från 13:e till 33:e plats.

– Men Växjö uppvisar egentligen inte sämre resultat, snarare är det andra kommuner som förbättrat sig. Och för att vara en sådan stor kommun ligger Växjö fortfarande bra till. I jämförelse med liknande kommuner i den storleksklassen så är det bara Helsingborg som är högre rankade, tröstade Pontus Lindström på Svenskt Näringsliv.

Thomas Karlsson, näringslivschef i Växjö, har sin strategi klar för att nå en högre ranking till nästa år.

– Bland annat ska vi bli bättre på att vara ute och träffa enmansföretagare. Där har vi missat en del.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons