Annons

Fritt fram för fyrverkerier

Publicerad 7 september 2016
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten

Kommunfullmäktiges beslut om ett totalförbud mot fyrverkerier i Växjö möttes av både ris och ros. Beslutet, som kom i april, upphävdes av förvaltningsrätten lagom till valborg sedan en privatperson överklagat. Länsstyrelsen sa också nej till förbudet eftersom det ansågs vara för omfattande.

Kommunen valde då att överklaga till förvaltningsrätten, som nu har valt att ge tummen ner, skriver Smålandsposten.

Annons

– Vi får helt enkelt konstatera att juridiken är emot oss i detta. Nu får det här bli en lagstiftningsfråga för riksdagen, eftersom kommunerna själva inte verkar få ta beslut om att få bort eländet med fyrverkerier i tid och otid, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) till Smålandsposten.

Kommunen har hävdat att fyrverkerierna innebär skaderisk för både människor och egendom och att många djur lider av smällandet. Som det är nu är det okej att skjuta fyrverkerier under vissa tider på året, som till exempel på nyårsafton. De andra dagarna måste de som vill skjuta fyrverkerier ansöka om tillstånd.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons