Annons

Fula människor tjänar mindre

Publicerad 9 maj 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

Jag har en god vän som har gjort en magoperation för att bli av med sin övervikt. Härom veckan kom han förbi för att hälsa på. Jag hade inte träffat honom sedan operationen och kilona hade rasat. Men det som var mest tydligt var hans ögon. Min fina vän som alltid haft glittrande ögon som sprudlat av livsglädje var nu matt i sina ögon.

Hur mår du frågade jag medan han satt och petade i lunchen.

Annons

Jag är så jävla förbannad sa han.

Han berättade att visst, hälsoeffekterna är positiva av att gå ner i vikt. Men han var så arg på hur folk behandlade honom.

Folk är så trevliga mot mig plötsligt sa han.

Jag förstod ingenting. Det var väl bra? Men han såg det inte så. Min vän har under så många år blivit bemött med avsky, äckel och hårda ord. Inte av de som stått honom närmast, men av resten. Och de som inte sagt något, ja deras tankar om honom har han fantiserat ihop själv. Och han har inte varit mild mot sig själv i fantasierna.

Nu när han gått ner i vikt blir han bemött på ett helt annat sätt. Vänligt, ett leende och med respekt. På grund av hans utseende.

Jag blir så arg. Jag är samma människa nu som jag var innan. Varför ska utseende ha så stor betydelse frågade han och vi diskuterade detta länge.

Tanken på min vän och hans reaktion har inte släppt mig sedan dess. Och de kom tillbaka när jag läste Kristofer Ahlströms text i söndagens Dagens Nyheter. Han skrev om att ju vackrare du är, desto större är chansen att du blir framgångsrik både inom kärleken och yrkeslivet. Han tog bland annat upp en studie som visat att vackra män tjänar 14 procent mer än vad mindre vackra män gör. Skillnaden hos kvinnorna var fyra procent. Den troliga förklaringen till att skillnaden var mindre hos kvinnor var för risken att företag och styrelser skulle sätta stämpeln på sig att vackra kvinnor skulle ha legat sig till framgång eller finnas där som ögongodis.

Men det handlar inte bara om hur mycket vackra vs fula människor får i lön. Det handlar om hur de blir emottagna i samhället. Det handlar om hur de stöts ut i allt större utsträckning tack vare appar som exempelvis Tinder. Där är det ett utseende som ska locka till första kontakten. Och få väljer dem de tycker är fula.

Vad är det då som gör att vi vill ha skönhet? Kristofer Ahlström hade talat med Semir Zeki, professor inom neuroestetik. Översatt, han vet hur hjärnan förstår skönhet. En studie han genomfört visade att när vi ser något som vi uppfattar som vackert aktiveras ett område i pannloben som är en del av vårt belöningssystem. Upplevelser av skönhet får oss att känna oss harmoniska. Så därför söker vi efter vackra människor att omge oss av, för det får oss att må bra.

Vem är det som bestämmer vad som är vackert? Ja det är ju samhället genom att berätta hur det ska vara. Dels via BMI men också via det vi visar upp och belönar som vackert.

Annons

Som det är nu så övergår vårt klassamhälle alltmer till att delas upp mellan vackra och fula. Är du tjock uppfattas du ofta som en lat människa som inte förstår lika mycket som en vacker människa. Som ett ordspråk jag hörde en gång Det finns inga fula människor. Bara lata.

Allt detta sammantaget visar att min vän går en mer framgångsrik framtid till mötes. Det är bara det att han har sett igenom det. Och när man ser igenom något så genomruttet vill man sällan vara en del av det. Han är inte lycklig. Trots att han för första gången på väldigt länge kunnat köpa sig en regnjacka i en vanlig butik.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons