Annons

Fysiskt försvar för slutspelet

Det fanns gott om skicklighet bland backarna i Växjö Lakers för ett år sedan. Det fanns inte lika mycket fysik. Nu väntar slutspel för ett ombyggt försvar.
Publicerad 16 mars 2018
Foto: JONAS LJUNGDAHL

I elva säsonger har Fredrik Hellgren från Åseda varit assisterande tränare i länets bästa hockeylag. Han har ett speciellt ansvar för backarna och tillsammans med övriga ledarstaben fick han sätta sig ned och göra om efter förra vårens uttåg i kvartsfinal mot Malmö Redhawks.

– Det var väldigt mycket skills förra året och det är klart att det blev ganska lidande när vi mötte Malmö med det spelet som de hade. Det var bara att gå tillbaka till ritbordet och rita om lite. Vi kände att vi behövde fysik.

Annons

Växjö Lakers värvade Daniel Rahimi och senare under säsongen återvände också Noah Welch. Nu finns flera spelare som kan väcka laget genom att trycka till lite extra i en tackling.

– När vi fick in det blev de andra killarna också modigare. De känner att de har mer backning och ser saker som de lär sig varje dag. Bara för att vi har fått in det har det lyft de andra. Det är också respekt för de motståndare vi kommer att möta när de ser vad vi ställer upp. Bygget är väldigt bra gjort.

Den back som skapat flest rubriker under säsongen är offensive Joel Persson. Han tog klivet från division 1-hockey i Kristianstad till SHL-hockey med Växjö Lakers på en sommar. Det fixar väldigt få.

– Han är unik på många sätt. Han är unik på det sätt han kommit in. Den träningsdos som han har ökat upp från förra året till detta – det finns spelare som inte klarar det. De har förutsättningarna, men kroppen kan inte tillgodose den träningen. Det är inte bara skills i det offensiva spelet utan han har också skills att kroppen klarat av det, säger Fredrik Hellgren som ”väntat” på en dipp som aldrig kommit.

– Vi har inte sett den. Kanske lite någon period, men samtidigt har det inte märkts jättemycket. Det är något väldigt unikt.

SM-slutspel brukar också betyda att Eric Martinsson spelar sin bästa hockey för säsongen. Han har bildat backpar med Arvid Lundberg under stora delar av säsongen. Fredrik Hellgren är mycket imponerad av duon.

– Jag tycker att Eric och Arvid, när de spelar tillsammans, är Sveriges bästa backpar rent spelmässigt med hur de flyttar pucken och hur de hjälper varandra.

Hur är känslan i gruppen nu jämfört med för ett år sedan?

– Den här tiden förra året var redan självförtroendet borta. Det började långt innan serien var färdig. Jag tycker att vi spelade riktigt dåligt de åtta sista omgångarna. Vi hade lite flyt och tog lite poäng, men vi var inte bra. Det är ett helt annat tryck i laget nu. Spelarna som var med har lärt sig. Och det allra viktigaste är att vi runtomkring har lärt oss. Det är ändå vi som ska styra lite. Hade vi inte tagit lärdom av fjolåret hade det varit lite tufft. När man går in i ett slutspel blir det nästan som en annan sport. Vi är inte rädda att prata om det. Vi måste prata om det och inte stoppa huvudet i sanden. Det vi var med om förra året har vi använt på ett bra sätt.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons