Annons

Glädje och allvar på årets invigning

Publicerad 9 maj 2016
Foto: Charlotte Stjernkvist
Foto: Charlotte Stjernkvist

Årets invigning av Prideveckan i Växjö började med ett hav av ballonger mot skyn, i regnbågens alla färger mot en klarblå himmel.

- Vi får passa på att säga att ballongerna är nedbrytningsbara, till och med snörena, säger Suzana Mocevic, ordförande i Växjö Pride.

Annons

– Men det är inte vi, utropade Magnus Holm, även han ordförande.

Prideveckan inleddes inte bara med ett balongsläpp. På Speakers Corner invigningstalade även Barbro Westerholm, som 1979 arbetade för Socialstyrelsen och tog bort den psykiska diagnosen för hbtq-personer. Hon har under hela sitt politiska liv kämpat för hbtq-frågor och tycker att vi kommit långt i Sverige, men att det finns mycket kvar att göra.

– När jag stod på Socialstyrelsens trapp -79 fattade jag inte att människor som gillar samma kön var sjuka. Jag insåg att det fanns mycket att göra. Det är viktigt att EU-samarbetet fortsätter och vi har kommit långt i Sverige, men EU släpar efter. Här i Sverige får man älska vem man vill men än visar homofobin sitt fula tryne i ett antal av EU-länderna och även globalt. I Sverige måste vi jobba med att involvera transpersonerna som utsätts för hatbrott och vi måste brotta ner myter och rädslor som finns inom hbtq-frågor, säger Barbro Westerholm.

Efter Barbros tal tog Växjöbandet Carcamo plats på scenen, för att sedan fortsätta spela under efterfesten på Tak.

Malmös fristadasförfattare Jude Dibia från Nigeria talade om sina upplevelser om att vara homosexuell i ett land där långa fängelsestraff väntar för de som lever i homosexuella relationer. Eftersom han inte kan gå ut på gatan i sitt hemland och fira rätten att älska vem han vill, skrev han en bok istället.

– Att vara gay finns inte i Nigeria. Jag tänkte att eftersom vi inte kan fira vilka vi är, att vi hela tiden får höra att vi inte finns så ska jag visa att vi finns. Jag skrev en bok där huvudkaraktären är gay, säger Jude Dibia och fortsätter:

– Det här är min första pride. Nu ska jag fira hela veckan och ha kul, innan jag åker tillbaka till Malmö.

Charlotte Stjernkvist

Magnus Holm och Suzana Mocevic. Foto: Charlotte Stjernkvist
Magnus Holm och Suzana Mocevic. Foto: Charlotte Stjernkvist
Barbro Westerholm invigningstalade Foto: Charlotte Stjernkvist
Barbro Westerholm invigningstalade Foto: Charlotte Stjernkvist
Carcamo stod på scen. Foto: Charlotte Stjernkvist
Carcamo stod på scen. Foto: Charlotte Stjernkvist
Barbro Westerholm. Foto: Charlotte Stjernkvist
Barbro Westerholm. Foto: Charlotte Stjernkvist
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons