Annons

Google gör ingenting

Publicerad 31 oktober 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

Här bor den grupp av judar som skonades av nazisterna under andra världskriget. Förklaringen till det skiljer sig lite beroende på vem man frågar. Men det som verkar mest troligt är att Karaimerna, som de kallas, hävdade att deras band till den turkiskspråkiga världen var så stark att de inte skulle ses som judar. Det godtog nazisterna och lät dem leva. Guiden som står framför mig berättar med inlevelse och passion. Jag står spänd av förväntan för att få höra mer. Få lära mig mer om detta minoritetsfolk som jag inte hört något om tidigare. Men bakom mig står några andra i gruppen och pratar om annat, jag ber dem vara tysta så jag inte missar ett ord från guiden. Till svar får jag: Äsch, vi behöver inte lyssna på detta. Google har skrivit om det.

Förra veckan var jag i Litauen på jobbuppdrag. Uppdraget innebar bland annat att jag skulle skaffa mig kunskap om landet och de tre städerna Klaipeda, Kaunas och Vilnius med omnejd. Så jag gick många guidade turer och fick lära mig en massa om folket som talar Europas äldsta språk. Landet som tagit sig igenom flera ockupationer och som bevarar sin historia med stolthet.

Annons

Det var under en av dessa turer som personer i min grupp avfärdade guidens verbala vandring genom historien med att Google har skrivit om det.

Det fick mig att bli förvånad över människors okunskap. Google skriver ingenting. Det är en tom plattform som fylls av andra med kunskap. Det enda Google gör är att hjälpa dig söka igenom nätet som matchar de orden du skriver in. Men finns det ingen som inhämtat den information du söker, så finns den inte.

Flera skolor säger idag att det viktigaste för eleverna är att lära sig att söka information. Och det kan jag hålla med om till stor del. Men inte fullt ut. Man måste också lära sig att själv vara den som står för informationen. Lära sig saker. Lyssna på forskare, ta del av debatten för att kunna jämföra nutid med dåtid och därmed kunna dra slutsatser om utvecklingen. För vad händer om vi alla förlitar och nöjer oss med det som står i artiklar och dokument som vi hittar via Google? Med tiden tar kunskapen slut och då står vi där med vår kunskap att hitta information. Fast utan information att hitta.

Låt inte internets fantastiska värld bli en anledning till lathet och passivitet. Var med och fyll världen med kunskap. Prata med människor som är med nu. Vi utvecklas och utvecklar mer än någonsin. Dokumentera det. Låt eftervärlden få ta del av din kunskap så att de sedan i sin tur kan dra slutsatser och utveckla samt dokumentera sin egen era.

Jag menar inte att vi behöver återgå till uppslagsböcker och kulram. Dem kan vi slänga för min egen del. Vad jag menar är att bara för att informationen har blivit mer lättillgänglig så kan vi inte sluta tänka. Vi kan inte sluta anstränga oss, vara nyfikna, ta reda på saker. Vi kan inte lära våra barn att det räcker om du är duktig på att söka information. Vi måste även lära dem att bli de som ger information.

Så nästa gång du är ute och reser. Ta chansen att gå en guidad tur. Fundera på hur det ser ut idag och vad du skulle kunna berätta om för andra. Ta en selfie, lägg upp på nätet, skriv en kort text om vad de ser. Bidra med kunskap.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons