Annons
Nöje

Gratis musikal för flyktingar

Publicerad 25 oktober 2016
Foto: Privat

I slutet av november inbjuds hundratals flyktingar till Växjö konserthus för att se Hemstannarna, en musikal om de som valde att stanna kvar i ett fattigt Sverige under den stora emigrationen till Amerika mellan 1850 och 1930.

– Förr flydde folk från Sverige, nu flyr folk hit. Migration är alltid lika aktuellt, säger musikalens skapare Peter Elmberg.

Annons

Musikalen framförs på svenska och översätts dessutom till ytterligare fem språk som kan läsas under föreställning, men enligt Peter Elmberg är själva språket inte det viktigaste.

– Kultur är ett bra sätt att kommunicera på. Det går djupare än snack, säger Peter Elmberg.

Det är inte första gången musikalen sätts upp. Hemstannarna har spelats vid 25 olika tillfällen runt om i södra Sverige. Under hösten 2016 besöker ensemblen bland annat Lunds statsteater.

– Om jag kom till ett nytt land och blev inbjuden till stadens konserthus skulle jag känna mig förärad. Det vill jag att våra gäster också ska känna, säger Peter Elmberg.

Föreställningen visas även för allmänheten den 21 november.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons