Annons

Grattis Ingvar Kamprad!

Publicerad 30 mars 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Hans lilla postorderföretag finns i dag i 27 olika länder och sysselsätter nästan 150 000 personer. I dag fyller Ikeas grundare Ingvar Kamprad 90 år och högtidsdagen firas bland annat i hela Älmhults kommun med tårta på äldreboenden och skolor.

Jag har haft förmånen att göra ett gäng intervjuer med möbeljättens grundare. Att kunna prata med grundaren av ett världsföretag och samtidigt kunna bre på med sin allra vackraste småländska är en ynnest. Att alla hans svar kunde ge oss en rubrik gjorde inte heller upplevelsen sämre.

Annons

Vårt första möte skedde i Haparanda under hösten 2006 när Ikea invigde världens nordligaste varuhus. Ingvar Kamprad var högst delaktig i att välja just Haparanda och inte större närliggande orter som Luleå. Därför blev Haparandahuset snabbt kallat för ”Ingvars projekt”.

Det var högst oklart om jag skulle få en enskild intervju när jag tog flyget upp till Luleå, men en sen eftermiddag ringde telefonen. Ingvar och Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda, kunde träffa mig morgonen därpå. Det blev en lång intervju i kommunhuset. Jag minns också att Ingvar undrade varför jag hade åkt hela vägen till Haparanda för en intervju.

Bara någon månad senare var det dags för min första julsamling i Älmhult. Ingvar Kamprad berättade om vad företaget betalar i skatt i snitt och plötsligt gick det att räkna ut hur stor vinsten var. Det handlade om makalösa 25 miljarder kronor om året och det var första gången som de siffrorna nämndes utanför företagets väggar.

Sedan dess har vi setts vid kolmilan i Agunnaryd, vid diverse invigningar och spadtag och en helt vanlig vardag på hans tillfälliga kontor på Ikea of Sweden. Ofta har han frågat om jag ska hem och hälsa på i Vislanda och hur det går för Smålandsposten för tillfället.

Ingvar Kamprad har ett fantastiskt minne och det är nog en av många orsaker till den fantastiska livsresan. Det är inget snack om att det hjälper dig att bygga relationer – och kontakter med leverantörer och anställda har varit otroligt viktiga på vägen från postorderföretag till världskoncern.

Ett stort grattis på 90-årsdagen Ingvar Kamprad!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons