Annons

Grillfest hos Anna Tenje

Skinn på näsan och glimten i ögat har denna kvinna som varit politiskt engagerad sedan tonåren. Hon är uppvuxen i Värnamo men bor idag i hus på Hov tillsammans med maken Jonas, dottern Elsa 5 år, sonen Måns 8 år, akvariefiskarna och igelkotten ”Taggen” som finns i trädgården. För Anna är logistik A och O för att få jobb och fritid att gå ihop, vilket hon är en mästare på, enligt sig själv.
Publicerad 26 juli 2017
Foto: Jonas Tenje
Foto: Jonas Tenje

Anna Tenje har en lång politisk bakgrund där hon tidigare varit aktiv i MUF, sekreterare för moderaterna i Växjö och riksdagsledamot i Kronobergs län. Första januari i år blev hon kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun och har det stora förtroendet med att vara med att påverka, bestämma, bygga Växjö och lyfta fram stadens vackra och positiva sidor. Det är ett uppdrag hon bokstavligen brinner för då hon får arbeta med det hon älskar – politik. Hennes yrke innebär oregelbundna tider och hon arbetar ofta kvällar och helger. Därför är det viktigt för henne att värna om familjen, vännerna och fritiden.

Anna ser sig själv som väldigt glad, rak och ärlig. Att få ihop livspusslet är hon en mästare på. När hon inte är på jobbet och struttar runt i klänning och ”klackaskor”, som hon själv säger, försöker hon alltid hämta barnen från skolan, göra läxläsning och laga mat. På fritiden löptränar hon för att det tar minst tid, för att hålla sig frisk och för att få en klar hjärna, för det är oftast under de turerna som hon skriver sina tal i huvudet. Trädgårdsarbete är det bästa sättet att slappna av på och där släpper hon allt, när hon ägnar sin tid i trädgårdslanden bland örter och grönsaker. Hon gillar att jaga och har ett stort intresse för hus och hem. Anna och Jonas föräldrar bor perfekt på landet, nära skog och sjö, och hos dem är de gärna och trivs samt hämtar andan. Hon gillar inte saft men älskar att safta och sylta. Hon är dålig på att baka men älskar att laga mat och följer sällan recept utan höftar och hittar ständigt på nya smaker.

Annons

För Anna gör tillbehören och vännerna middagen. Ofta är det buffé med många sallader och såser och som hon själv säger ”ingen ska gå hungrig från en måltid jag har lagat”. Nu bjuder hon dig på sitt paradnummer: Örtmarinerad fläskytterfilé med många goda tillbehör.

Örtmarinerad fläskytterfilé

Marinad: Rapsolja eller grillolja, balsamvinäger, dijonsenap, citron, vitlök, grillkrydda, salvia, persilja och/eller andra favoriter från kryddlandet. Marinera rikligt, more is more! Grilla fläskytterfilén till dess att innertemperaturen når cirka 70 grader. Låt vila några minuter och skär sedan upp filén i skivor.

Ugnsrostade nypotatisar med timjan

Tvätta nypotatisen och ringla över rapsolja. Krydda med salt, peppar och färsk timjan efter smak. Rostas i 200 grader cirka 15 minuter.

Tillbehör

Blåmögelostsås: Gräddfil, blåmögelost, salt och peppar. Smula ner och blanda blåmögelosten med gräddfil, salt och peppar.

Örtsås: Gräddfil, 2 pkt färskost (gärna vitlök och örter), blanda detta och förstärk gärna med gräslök och smaksätt gärna med extra kryddor.

Melonsallad: Valfritt val av meloner, färg, antal och sort, lime, salt och peppar. Tomatsallad: Rumsvarma mogna tomater, mozzarella, olivolja, salt, peppar och basilika.

Chèvretoast med jordgubbssallad: Levainbröd, chèvreost, jordgubbar, basilika, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Skiva och smöra samt fördela chèvreosten på brödskivorna. Grädda brödet i 200 grader till dess att osten smält och fått gyllene färg. Rensa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Hacka ner rikligt med basilika och samksätt med balsamvinäger, salt peppar och olivolja. Lägg sedan valfri mängd jordgubbsallad över chèvretoasten. Till alla måltider finns alltid oliver på bordet som Anna älskar.

Annons

Dryck

Anna gillar kallt vitt vin och öl men fördrink till grillen bli nästan alltid något bubbel som Rotari eller drinkar som Jonas gillar att experimentera fram.

Alina Carlsson

Foto: Jonas Tenje
Foto: Jonas Tenje
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons