Annons

Hälften av lärarna hoppar av skolan

Publicerad 20 april 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Trots lärarbristen och goda chanser till att få jobb har runt hälften av lärarstudenterna på Linnéuniversitetet hoppat av. På riksnivå ligger avhoppen på en tredjedel.

– Vi är inte nöjda med avhopp på 50 procent. Orsaker vi får höra är att läraryrket inte var något för dem, att man inte får ihop sitt liv med jobb och familj vid sidan av studierna. Från ämneslärarutbildningen får vi en förklaring som vi inte får hos de andra som hoppar av – att de inte klarar studierna, säger Susanne Liedberg, utbildningsledare för lärarutbildningen på Linnéuniversitetet till Smålandsposten.

Annons

När lärarprogrammet ersattes med lärarutbildningen 2011 gjordes mycket om. Universiteten fick kort tid på sig att bygga upp den nya utbildningen vilket medförde en del brister i undervisningen. De brister som kommit upp till ytan har de nu försökt att åtgärda.

Studenterna som slutar den här terminen är de första som tar examen från den nya lärarutbildningens ämneslärarutbildningar och det är här som flest hoppar av.

Men Susanne Liedberg ser en ljusning i avhoppen. Under de två senaste åren har deltagandet stabiliserats.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons