Hallam inför första träningsmatchen

Publicerad 12 augusti 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

I kväll spelar Växjö Lakers säsongens första träningsmatch. HV71 väntar i Falkenbergs ishall. Vxonews tog ett snack med tränaren Sam Hallam inför matchen.

Känslan efter två veckor på is?

– Jag tycker vi har gjort det vi hade planerat. Vi ska preparera oss för en lång säsong och samtidigt använda huvudet och sätta taktiska system och bitar i det också. Vi har mycket kvar att jobba på, men jag är väldigt glad över att se engagemanget och drivet och trycket i det vi gör. Jag hoppas vi kan omsätta det i dag också. Att vi vågar omsätta det i kväll.

Hur tänker man kring kvällens match. Det är den första, men det är genrep inför CHL?

– För oss är det första träningsmatchen, men det är också den matchen vi har att förbereda oss inför Boleslav som har spelat två matcher och vunnit båda. De var i semifinal i Tjeckien i fjol så det är ett bra lag vi kommer att möta. Vi har den här matchen att hitta saker i för att känna oss ännu bättre förberedda. Det är en jäkla viktig dag för oss. Sen kan den vara viktig på flera sätt beroende på hur den ser ut. Det kan vara saker som inte är bra och då är det viktigt att vi får se det. Och vi kanske har fler bra exempel att lyfta fram. Oavsett hur matchen spelas är den viktig för oss.

Hur tänker du kring att hitta kemi bland backpar och kedjor från start?

– Nu har vi valt att hålla alla formationer från första ispass fram till i dag. Vi får se om vi ser några resultat av det. Vi har gjort klart att vi kommer att rotera i enheter här under försäsongen fram till SHL börjar för att hitta rätt där, men det är klart att det vore kul att se någonting lite här och där.

Känslan är att man kan pussla ihop tre riktigt vassa kedjor?

– Offensivt definitivt och hittills är jag väldigt glad att se hur Josefsson, Fröberg och Marklund har jobbat ihop också. Det är det som kanske på pappret benämns som fjärdekedja, men som har en otroligt viktig uppgift med mycket istid och ansvar. Varje kedja bär ungefär 25 procent ansvar och sättet vi försöker använda vår fjärde, det är en väldigt viktig enhet för oss.

Man ska alltså inte tänka för mycket på att en sådan som Geoff Platt har blå tröja och spelar i det som är tredjekedja på pappret?

– Vi jobbar för att hitta bästa möjliga slagstyrka här. En uppsättning är det som vi jobbar nu där man har en offensiv tre-line-punch lite grann. Sen får vi ser hur det slår ut. Samtidigt kul att ge killar som Pontus Netterberg chansen att spela med killar som Platt också för att se vad det kan innebära för honom. Någonstans försöker vi få ut till alla att det är en lång säsong och att det handlar om en lägstanivå som måste vara väldigt hög och en bredd i laguppställningen är något som hjälper oss att hålla en hög lägstanivå.

Laakso har rehabvecka?

– Laakso kommer rehaba i två-tre veckor till. Vi väljer att göra så här för att både vi och Teemu ska känna att vi har gett det chansen och få verkligen lägga en bra och stark grund.

Och det innebär att Linus Högberg får mer istid?

– Han är en av våra backar och just nu är han en av våra sju backar. Han kommer att spela från start i kväll och vi kommer åka med sju backar också.

Hur resonerar du kring målvaktsposten?

– Vi kommer dela på det i kväll. Jocke kommer att starta och stå första halvan och sen kommer vi att byta och sätta in Viktor efter ungefär 30 minuter.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.