Annons

Hallam om nyförvärven i Växjö Lakers

Publicerad 3 maj 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Sportcheferna bygger för fullt i Växjö Lakers och Tingsryds AIF. Den här veckan gör vi en lägeskoll med tränarna Sam Hallam och Magnus Sundquist om hur de ser på lagbyggena hittills. Vi börjar med Sam Hallam och Växjö Lakers.

Det verkar bli ordentlig omsättning i truppen. Hur tänker man som tränare kring det?

Annons

– Någonstans tror jag att man lite kan invaggas i en falsk säkerhet när man byter lite folk. När man byter mycket folk blir det en tydlig sak att jobba med för alla. Samtidigt är det inget ovanligt i vår bransch. Det kan vara något år man byter lite färre, men ofta är det runt en 50-procentig förnyelse.

Hur känns det när du ser truppen den 3 maj?

– Att jag i alla fall har varit med tillräckligt länge för att inte lägga för stor vikt vid det. Jag tycker att vi har byggt en väldigt rolig grupp att börja träna med den 9 maj. Sen kommer det hända saker under sommaren, men det känns som att vi har en stor grupp spelare som kommer hit som har en jäkla ambition att ta sig upp på den här nivån eller att ta sig vidare till en ny nivå. Jag gillar verkligen ambitionsnivån på de som vi har plockat in. Jag gillar blandningen av de skills de har. Deras högstanivåer och potential är jäkligt intressant. Sen ska vi försöka forma dem i Lakershockey och få till en riktigt bra jämn nivå på både individer och oss som grupp.

Målvaktssidan klar först. Är det skönt som coach?

– Både och. Vi skapar ett visst lugn, men det är samtidigt de som jag jobbar minst med. Det skapar en trygghet i att stora delar av backsidan och målvaktssidan är klar på något sätt.

Philip Holm är spelare ni haft ögonen på för ett par år sedan också?

– En av de största utmaningarna i den här branschen det är att klara av att säga nej vid rätt tillfällen. Philip tog ett väldigt bra beslut tycker jag när han valde att stanna i Djurgården och spela ett år i hockeyallsvenskan och sedan var med och spelade upp ett lag. Sedan har han tagit ytterligare kliv och jag är väldigt glad över att Philip är här nu.

Är Oliver Bohm redo att rota sig i en klubb efter många byten?

– Vi är jätteglada och det skapar ett lugn att kunna sätta upp en träningsplan och verkligen se det långsiktigt. Samtidigt vill både vi och Oliver att han ska vara på nivå direkt, men det skapar ändå en lugn och en trygghet att träna på ett långsiktigt sätt. Det kompletterar vår backsida på ett bra sätt.

Tre nyförvärv på forwardssidan, två från allsvenskan. Hur tänker du kring dem?

Annons

– Jag tror att de flesta spelare har 10-15 matcher på bra SHL-nivå. Jobbet för oss och för dem ligger i att få dem att bli 30-40-50-60 och kanske 70 om det behövs. Det är det som är det roliga i många av spelarna vi har. Det finns en högstanivå som utan problem gör det bra i SHL, men att vi tillsammans ska hitta en nivå där man gör det match-efter-match, vecka-efter-vecka.

Pontus Netterberg gjorde 16 mål i division 1 2014/15 och sedan direkt 16 mål i allsvenskan 2015/16. Är det bland annat målskyttet som gör att han hamnat hos er?

– Definitivt. Och det finns ingen anledning till att han inte ska kunna göra plus 15 mål så småningom i SHL heller. Det är de kvaliteterna han besitter. Samtidigt går det tillbaka till att för att ha möjlighet att vara på isen så mycket att du ska kunna göra de målen behöver du hålla en grundnivå som är tillräckligt bra i dina beslut och träningsmässigt också, att orka vara där. Det är där vi har en spännande grupp spelare som har möjligheten att komma upp och ta ett stort kliv.

Sam Marklund har gått juniorresan i Skellefteå. En annan typ av spelare som också gör mål, men som också har mer av det fysiska?

– Definitivt. Du behöver en balans i en trupp. Du behöver killar som startar i egen zon. Du behöver killar som tar de tuffa bytena mot motståndarnas bästa spelare och i slutminuter i ledning och boxplay. Där tycker jag definitivt att Sam är en kille som har de egenskaperna i sig.

Adam Brodecki hade fantastiska år som junior, men har inte riktigt slagit igenom som senior?

– Det har funnits där periodvis under seniortiden, men åter har vi en kille som ska bryta en barriär och som ska leverera det över 40 och 50 och 60 matcher. Men som igen besitter en nivå i spelet där högstanivån hävdar sig varje dag i veckan.

Fotnot: Växjö Lakers spelare inleder försäsongen på måndag, den 9 maj. Sedan tränar de fram till veckan efter midsommar.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons