Annons

Hälsofara på Växjöbyggen

Publicerad 6 december 2016
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Sofia Enerot, Smålandsposten
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra. Foto: Sofia Enerot, Smålandsposten

Miljonprogrammets bostäder i kvarteret Alabastern i Växjö håller just nu på att renoveras. Under arbetets gång har en oväntad hälsafara upptäckts, skriver Byggnadsarbetaren. Förutom asbest och kvartsdamm har arbetarna stött på en ny fara - nämligen duvbajs.

– När vi sågade upp taket såg vi att duvor kommit in på grund av att takluckor varit öppna. På vissa ställen har isoleringen varit täckt med ett tio centimeter tjockt lager av spillning, säger Mats Henningsson, skyddsombud på NCC, till Byggnadsarbetaren.

Annons

Avföringen kan bland annat ge salmonella, papegojsjuka och lunginflammation.

– Duvorna är som råttor med vingar. De lever på marken och äter av rester som vi människor lämnat kvar. Deras spillning innehåller mycket svampar och bakterier som är farliga för oss. Papegojsjukan kan vara dödlig. Det har förekommit flera fall där personer dött av det, säger Björn Lindbergh, specialtekniker från Anticimex, till Byggnadsarbetaren.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons