Annons

”Han kan bli världens bästa”

Växjö Vipers har en femma med färska erfarenheter från landslaget. Tränaren Niklas Nordén är övertygad om att de flesta är blågula även i framtiden.
Publicerad 21 september 2017
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson

André Andersson, Ludwig Persson och Markus Jonsson fanns med i den svenska trupp som mötte Finland i en dubbellandskamp tidigare i september. Niklas Ramirez har också färska minnen från landslaget och tidigare har även Johan Roos fått chansen. Nästa VM spelas inte förrän om drygt ett år, men då lär vi se spelare från Växjö Vipers i truppen till mästerskapet i Tjeckien.

André Andersson hade troligen spelat VM redan förra säsongen om det inte var för den där knäskadan i slutspelet våren 2016. Han gjorde comeback i slutet av förra säsongen och är nu med från start.

Annons

– Det är klart att det har betydelse att ha med honom från början, men det gäller att ha tålamod när du kommer tillbaka från skada också. Han kan bli världens bästa innebandyspelare. Det är jag helt övertygad om, säger tränaren Niklas Nordén som fortsätter ösa lovord över forwarden.

– Det är en av de bästa spelarna som jag har tränat. Det han gör med klubba-boll själv är helt fantastiskt att titta på. Han har en gigantisk spelförståelse i sin repertoar. Det tror jag att gemene man har missat.

André Andersson spelade i den första av två landskamper mot Finland. I match två satt han på läktaren och i stället fick lagkompisen Ludwig Persson plats i truppen. Landslagsduon är två riktiga Växjöprodukter med Rottne och Hovshaga som moderklubbar. Niklas Nordén tror att även Ludwig Persson kommer att få fler chanser i landslaget.

– Han är i landslaget för att stanna. Det är en kraft på planen som bara blir bättre och bättre. Det finns jättemycket att jobba med, men ibland måste man njuta där man är också för att ta nästa steg. Hans utmaning är att vara precis så bra varje match som han har varit. Han har en otrolig kraft på planen och en dominans. Det lyser om honom. När han är ute på planen blir motståndaren rädd.

Växjö Vipers tredje bidrag till Finnkampen var backen Markus Jonsson. Han har gjort återkommande besök i landslagstrupperna de senaste säsongerna.

– Markus är ett kaptensämne ut i fingerspetsarna. Han tar tag i saker och är väldigt noggrann i allt han gör. Han tar steg hela tiden, men sedan är Markus en spelare man behöver se lite för att uppskatta fullt ut på planen. Man kan tycka att det känns som att han inte vågar gå in i duellerna, men ändå vinner han varenda boll. Jag tänker att man måste se det i landslagssammanhang också och inte bara tänka att det är mer fysiskt internationellt.

Utanför Finnkampstruppen var Niklas Ramirez. Niklas Nordén är dock säker på att han kommer att få nya chanser framöver. Kanske i höstens Euro Floorball Tour.

– Han är ett fysiskt monster. Det är lite min utmaning att få honom att använda det rätt. Han är så otroligt vältränad och har egentligen fastnat för fel sport. Han skulle springa 400 meter eller spela amerikansk fotboll. Vi tränar fysiken rejält för att använda den på planen. Ibland är det lite svårt i innebandy. Just nu upplever jag att jag inte får ut optimal nivå från hur fysisk han är.

Nämnda kvartett har spelat SSL-innebandy med Växjö Vipers ett par säsonger, men samtidigt har de flera år kvar på absolut toppnivå. I truppen finns också fler spelare med stora landslagsmeriter. Eero Kosonen är världens bästa målvakt och regerande världsmästare med Finland och Manuel Engel har varit bofast i det schweiziska landslaget en längre tid.

Fortsätter Växjö Vipers fina spelarutveckling knackar snart ännu fler namn på dörren i Mikael Hills landslagstrupper. Victor Hansson, Karl-johan Ahlroth och Felix Göthberg är bara några namn som är jobbar hårt för större uppgifter.

Daniel Rydström

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons