Annons

Han leder tidernas bästa Åby/Tjureda

Åby/Tjureda är nykomling i Bandyallsvenskan och lockar storpublik till sina matcher. Tränaren Björn Einarsson menar att årets upplaga är det bästa lag Åby/Tjureda någonsin haft.
– Och att ha över tio egna produkter i laget på den här höga nivån är unikt i Sverige.
Åby • Publicerad 12 januari 2018
Foto: Lena Gunnarsson

Magazinet träffar Björn i klubbstugan där laget laddar upp inför träningen på Åbyvallen. Just nu är Åby/Tjureda inne i en intensiv period med sex seriematcher på tre veckor. Resultaten i dessa matcher kan avgöra lagets fortsatta allsvenska öde.

– Nu i helgen har vi två matcher. På lördag möter vi Ljusdal och på söndag är det Västanfors som står för motståndet.

Annons

Hur förbereder man laget inför ett sådant tufft matchande?

– Det finns inga hemliga tricks utan det handlar helt enkelt om att äta, dricka och sova rätt. Med den uppladdningen är det sedan bara att åka ut på isen och njuta.

Björn bor i Vetlanda, som liksom Åby har en genuin bandykultur. Och bandy har varit en viktig del i Björns liv ända sedan ungdomen. Pappa Curt var tränare för Vetlanda och Boltic samt även svensk förbundskapten åren 1973-1975 och 1987-1989. Björn gillade skridskoåkning och började tidigt spela bandy, vilket skulle ta honom till elitseriespel med Vetlanda och Hammarby.

– Att vinna World Cup med Hammarby 2009 är ett av mina allra bästa spelarminnen!

Det har även blivit spel i Motala och Åby/Tjureda. Till bandymetropolen utanför Växjö hamnade han delvis på grund av sina sysslingar och tillika tidigare bandyspelarna Per och Lars Thuresson.

– Under åren har vi pratat om att jag en dag skulle spela för Åby/Tjureda. Jag gav ett halvt löfte men trodde väl aldrig riktigt på det. Men så presenterade klubben en genomtänkt elitsatsning på att ta sig upp i Allsvenskan och då blev jag genast intresserad.

Och målet att ta steget upp i Bandyallsvenskan lyckades Åby/Tjureda med förra våren. Till skillnad från tidigare finns det numera bara en allsvensk serie, något som inneburit en avsevärd tillspetsning och höjning av kvalitén. Att Åby/Tjureda kan ha ett lag på den här nivån är imponerande och det har även påverkat publikintresset.

– I snitt har vi en publik på 350 personer, vilket är över förväntan. Med de publiksiffrorna tillhör vi den övre halvan av serien och överträffar även flera av lagen i Elitserien.

Än mer beundransvärt är att Åby/Tjureda kunnat göra den här elitsatsningen med i huvudsakligen egna produkter. Minst tio av lagets spelare har Åby/Tjureda som sin moderklubb.

– Den stora andelen egna produkter på den här nivån vill jag påstå är helt unikt i Sverige.

Annons

Bandyallsvenskan består av klassiska lag som exempelvis Boltic, Nässjö, Ljusdal och Tranås. För Åby/Tjureda handlar målsättningen om att hålla sig kvar och Björn är optimistisk.

– Det är en väldigt tuff serie, men den är också mycket utvecklande för våra spelare. Jag tycker absolut att vi håller en tillräckligt hög kvalité för att kunna behålla vår allsvenska plats. Det här laget är förmodligen den bästa upplagan någonsin av Åby/Tjureda.

Nu väntar täta matcher, hur viktigt är det med taktik och strategiska upplägg innan och under matcherna?

– Bandy är en snabb och intensiv sport där taktiken definitivt spelar en viktig roll. Men det räcker inte bara med att ha rätt strategiskt upplägg, det gäller även att kunna förmedla det till spelarna. Att få alla att köpa budskapet är tränarens avgörande uppgift.

Foto: Lena Gunnarsson
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons