Annons

Han spårade upp fönsterkrossarna

Publicerad 18 februari 2016
Daniel Hjertonsson spårade upp fönsterkrossarna i Lammhult. Foto: Vidingehem
Daniel Hjertonsson spårade upp fönsterkrossarna i Lammhult. Foto: Vidingehem

När larmet gick under natten till lördagen den 13 februari på Lammhults skola hade Daniel Hjertonsson jouren på Vidingehem. Det ska senare visa sig att han lyckades spåra upp fönsterkrossarna genom spåren de lämnat efter sig i snön. Skamsna ungdomar och beröm från föräldrar uppdagas senare på söndagen.

Securitas fick larmet och åkte till skolan. De ringer därefter till Daniel för att berätta att åtta fönsterrutor hade slagits sönder.

Annons

Daniel bor i närheten satte sig i bilen för att åka ner och se vad som egentligen hade hänt. Han möttes upp av väktaren, två poliser och en polishund. De gav sig av i mörkret för att leta efter misstänksamheter i samhället. Spåren i nysnön dokumenteras men Daniel Hjertonsson och väktaren tyckte att det var lika bra att följa spåren.

Spåren ledde ut från skolan, in i ett grönområde och vidare in i ett villakvarter. Där verk de av in i en trädgård och vidare fram till husets dörr.

Eftersom det var sent på natten valde Daniel att ringa på nästa dag, på söndagen. En av mammorna till barnen öppnade, väckte barnen och hela gänget fick följa med till skolan.

– Jag visade dem fotspåren på marken, som jag dessutom hade bild på i telefonen, och jämförde med de fotspår som de just hade lämnat i snön. Då var spelet slut och de erkände, säger Daniel Hjertonsson till Vidingehem.

Skolans rektor kontaktades och ungdomarna fick städa upp efter sig. Föräldrarna till barnen blev tacksamma för hans insats.

– De är naturligtvis arga och ledsna över det som hänt, men de är väldigt tacksamma för att jag kontaktade dem så att allt kunde komma fram. Det här är ett litet samhälle och alla måste hjälpas åt. Det handlar om att våga bry sig; att visa att skadegörelse inte tolereras och att det får konsekvenser. Det sänder signaler till andra – mycket pengar och elände kan sparas, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons