Annons
Nöje

Han står bakom populärt Luciafirande i Växjö

I nästan 30 år har David Newkumet som musiklärare och körledare berikat Växjös kulturliv. I söndags belönades han för sin kulturella gärning när han mottog Värendsbrödernas Detlef Quasts Kulturstipendium 2017.
Publicerad 13 december 2017
Foto: David Färdigh

David Newkumet har bråda dagar nu i Lucia-tider. Totalt leder han nio olika Lucia-konserter, bland annat Katedralskolans traditionsenliga Luciatåg i Växjö domkyrka.

– Det är 28:e året i rad!

Annons

Lucia-konserterna i domkyrkan lockar storpublik varje år och har även fått nationell spridning.

Ja, två gånger har konserterna sänts i rikstelevisionen. Först i SVT 2009 och sedan i TV4 2015.

Du tröttnar aldrig på lucia- och julsånger?

– Nej, lucia- och julmusiken rymmer så fantastiskt mycket värme, ljus och medmänsklighet. Dessutom förnyas repertoaren ständigt, så att det alltid blir en fin blandning av gamla och nya låtar.

David kommer ursprungligen från Duluth i Minnesota i USA, men sedan 1988 är det Sverige som gäller. I snart 30 år har han förgyllt Växjöbornas liv med sina musikaliska insatser. Bland annat som musiklärare vid Katedralskolan och som ledare för Akademiska kören i Växjö.

– Jag älskar musik! Den fyller oss med kraft. Just via körsången förenas dessutom musikens laddning med social gemenskap, Genom åren är det många körmedlemmar som berättat om hur de känt sig slitna och hängiga när de åkt till repetitionen men tack vare sången sedan fyllts med ny energi.

Värendsbrödernas Kulturstipendium har instiftats av Detlef Quast och delades ut för tredje gången i söndags i samband med adventsfirandet.

– David är verkligen en värdig mottagare av stipendiet. Med sin musikaliska glädje inspirerar han ungdomarna att musicera, dansa och sjunga. Han har bidragit till ett rikt kulturliv i Växjö, konstaterar Detlef Quast.

Smålandsposten sänder Katedralskolans traditionsenliga Luciatåg i Växjö domkyrka. Se den här.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons