Annons
Nöje

Han tar världen till Växjö

Nyfikenheten och lusten att resa började när han läste seriealbumet Tintin i Tibet. Idag är Växjöbon och fotografen Alexander Hall en erfaren världsresenär med kameran i ständig beredskap. I samband med Kulturnatten ställer han ut på Chapter House med foton från sin senaste långresa.
– Det blir bilder från Georgien, Indien, Sydafrika samt Syd- och Centralamerika.
Växjö • Publicerad 27 januari 2018
Foto: Alexander Hall

När Magazinet träffar Alexander så är han i full färd med att fotografera snövädret som plötsligt dragit in över Växjö. En av hans uppdragsgivare har beställt bilder av Växjö i vinterskrud och det har blivit en heldag med snölandskap i alla möjliga vinklar och perspektiv. Som världsresenär är Alexander van vid de flesta vädertyper, allt från heta dagar med gassande sol i Mexiko och Indien till kalla strapatser uppe i Himalaya. Totalt har han gjort sex långresor runt om i världen.

– Hittills har jag besökt 74 länder.

Annons

Längtan efter att resa föddes redan i barndomen när han läste serierna om Tintins äventyr, särskilt seriealbumet Tintin i Tibet fascinerade honom mycket.

– Att resa till Tibet är en av mina ungdomsdrömmar som jag nu lyckats förverkliga.

Sin första långresa gjorde Alexander vintern 2006, ett halvår efter studenten då han fått en kompaktkamera i present. Färden gick då till Sydostasien. Under resan fångade han alla upplevelser, möten och spännande kulturkrockade genom sin kamera och detta blev början på livet som fotograf.

– Sedan dess har det rullat på. Jag har varit iväg några månader för att sedan komma hem för att tjäna och spara ihop pengar till nästa resa.

Sedan 2015 försörjer sig Alexander som yrkesfotograf. Uppdragen kan handla om att fotografera bröllop eller turistmål, men det är själva resandet som utgör grunden i hans livsstil.

– Det är ögonblicken i de spontana mötena med människor som fascinerar mig. Även naturupplevelser kan beröra mig djupt. På den senaste resan besökte vi exempelvis högplatåerna i Guatemala och fick vara med om när en av vulkanerna hade utbrott. Att se vulkanen slunga ut eld med stjärnhimlen som bakgrundsfonden var fantastiskt. Då känner man respekt för Moder Jord.

Hur är det med risker? Att resa runt i världen kan ju innebära faror?

– Jag tar inga onödiga risker och har blivit klokare med åren. Jag brukar exempelvis sätta silvertejp på kamerautrustningen för att den ska se mindre värdefull ut och därmed minska rånrisken. Och även om jag gärna går fram och pratar med folk så undviker jag politiska diskussioner i länder där det kan vara känsligt, exempelvis som när jag var i Tibet.

Foto: Alexander Hall

Sydostasien i allmänhet och Indien i synnerhet är Alexanders favoritplats. Dess folkliv, dofter och färger är något han gärna återvänder till. Men han har också en ständig strävan att ta sig till nya platser, gärna ovanliga resmål. På den senaste långresan, som han gjorde med tillsammans med flickvännen och som pågick i nästan nio månader, startade rutten i Georgien.

– Jag hade hört mycket gott om Georgien samtidigt som det är ett land som inte särskilt många svenskar besökt. Besöket infriade alla förväntningar. Vi vandrade i underbara landskap och drack det godaste vin vi någonsin smakat.

Annons

Efter Georgien följde Armenien, Nepal, Indien, Sydafrika, Brasilien och Mexiko. Och det är bilder från dessa platser som Alexander kommer att visa när han nu ställer ut på hemmaplan i samband med Kulturnatten. Utställningen äger rum på Chapter House.

– Totalt visar jag 15 större fototavlor och ett flertal vykort.

Precis som alla vagabonder och världsresenärer så har Alexander redan tankarna på nästa äventyr. I juni är planen att åka till Uzbekistan, Tadjikistan och Kirgizistan, tre länder som sannerligen inte tillhör de vanliga chartermålen.

– Just att man inte vet så mycket om länderna är det som lockar mig lite extra. Men framför allt jag ser fram mot att fotografera och vandra i vackra naturlandskap.

Du har varit i väldigt många länder, har du något drömresmål som du ännu inte besökt?

– Ja, Bhutan är min stora dröm. Det är ett land som är omgärdat av en speciell mystik, så dit vill jag absolut!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons