Annons
Nöje

Här är årets vinnarsemla

Publicerad 8 februari 2016
Jon Lindén, Lise Jacobsen och Gustav Aldor testar semlor på universitetet. Foto: Johan Christensen
Jon Lindén, Lise Jacobsen och Gustav Aldor testar semlor på universitetet. Foto: Johan Christensen

Fettisdagen är den stora semmeldagen. Bagerierna laddar för fullt med släta mandelmassekladdiga bullar fyllda med grädde.

Men vilken semla ska man satsa på? Fungerar det lika bra med en snabbköpssemla som en konditorisemla?

Annons

Vxonews köpte semlor från två stycken bagerier och en butik och åkte sedan ut till Linnéuniversitetet för att samtala med tre stycken semmelexperter. Jon Lindén, Lise Jacobsen och Gustav Aldor, alla studenter på Linnéuniversitetet bedömer utseende och smak på några av årets semlor. Alla tre var eniga om vinnaren som presenteras längre ner i artikeln.

Första semlan är inköpt på Broqvist konditori. Broqvist är Växjös äldsta bageri som startade redan 1876 och semlorna bakas på plats. En semla kostar på Broqvist konditori 23 kronor.

Jon Lindén: Jag föredrar en hederlig form på semlan, där locket är helt avskuret. Bullen är väldigt mjuk och den faller sönder och den innehåller mycket grädde. Den får en 3:a av mig.

Lise Jacobsen: Det är lite speciellt att den sitter i hop och så ser den lite blek ut. Jag skulle gärna vilja ha sötare grädde och mer kryddsmak i semlan men det är gott att den är så mjuk. Mandelmassan är väldigt god. Jag ger den en 3:a i betyg.

Gustav Aldor: Den ser slarvig ut och så ser man att den har jäst ihop med andra bullar på plåten. Grädden är för hårdvispad men det var en god mandelmassa. Lite för lite kardemummasmak för min del. En 2:a i betyg.

Totalt: 8 poäng.

Andra semlan kommer från Urshultbagaren och är inköpt på Willys på Teleborg. De säljs i tvåpack och kostar 30 kronor per paket.

Jon Lindén: Den här såg mesig och lite halvtrist ut. Det är väldigt lite grädde i den. Känns som en stabil 1:a det här.

Lise Jacobsen: Den här hade ett klassiskt utseende med locket avskuret. Den är hård men grädden har mycket vaniljsmak. Väldigt trist. En 1:a i betyg.

Gustav Aldor: Den är i alla fall väldigt rund men själva bullen är platt, inte så hög och torr. Det är en väldigt speciell smak på grädden. Det här var ingen höjdare. Jag ger den en 1:a i betyg.

Annons

Totalt: 3 poäng.

Tredje semlan kommer från Hennings konditori på Storgatan i Växjö. Även här kostar en semla 23 kronor.

Jon Lindén: Den här har också en halvöppen stil men den ser bättre ut. Grädden är väldigt god och den ser snygg ut. Den var jättegod. Ett minus är att jag saknar den traditionella semmel-looken. En 4:a i betyg.

Lise Jacobsen: Den ser väldigt fin ut och hårdhetsbedömningen är helt lagom. Varken för hård eller för mjuk. Grädden smakar verkligen grädde och här känns även kardemumman. Jag ger den en 4:a i betyg.

Gustav Aldor: Semlan är luftig och den har en bra kardemummasmak. Jag vill gärna ha mer mandelbitar i mandelmassan, det saknar jag. Den här var väldigt god, min favorit hittills. Den får en 4:a av mig.

Totalt: 12 poäng.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons