Annons
Nöje

Här är bästa ”okända” jullåtarna

Publicerad 23 december 2017
Foto: Smålandsposten

Olle Rydqvist tipsar om låtar inför julafton.

Julmusiken är en viktig del i julfirandet då det sätter stämningen framför brasan, julbordet och vid julbuffen. Men många av de låtar som finns på spellistan har man ju hört hundra gånger om i alla år. Därför kommer jag tipsa om 3 jullåtar som hamnat lite i skuggan, men som jag tycker är värda att lyftas fram i ljuset.

Annons

Låt 1: George Harrison - Ding Dong, Ding Dong

George Harrison var ju som alla vet en av fyra medlemmar i det i mitt tycke bästa bandet någonsin ”The Beatles”. Både Paul Mccartney och John Lennon har gjort monsterhittarna ”Happy Xmas (War Is Over)” och ”Wonderful Christmas Time” som de flesta troligtvis hört i juletider. Men Harrisons Ding Dong, Ding Dong glömts ofta bort i den julmusikaliska faunan. Kanske har det att göra med det något för ”gitarrbaserade” arrangemanget eller för att han ofta beskrevs som en svagare länk låtskrivarmässigt än John och Paul.

I mitt tycke sätter denna en härlig stämning i julfirandet då de ikoniska bjällrorna slängts in här och var i låten. Den härligt positiva texten där han för övrigt öppnar nästan varje mening med ordet ”ringing” gör än inte annat en glad och de juliga körerna i bakgrunden gör den till en av de kanske mest underskattade jullåtarna någonsin. Rekommenderas!

Låt 2: Anders F. Rönnblom - Det är inte snön som faller

Anders Rönnbloms mästerliga progglåt ”Det är inte snön som faller” är en favorit bland de tusentals jullåtar som skapats. Helt klart den ultimata låten på julfesten med polarna. Men tyvärr spelas den allt för sällan i exempelvis våra butiker och på radion. Det beror säkert på den något kontroversiella texten ”som jag för övrigt älskar”. Låten funkade säkert bättre på 80-talet. Men vad gör det, det är ju jul!

Checka även in den fantastiskt kultiga animerade musikvideo som sattes ihop 1984:

Legendariskt är ordet!

Låt 3: Gyllene Tider - 24:e December

Gyllene Tider förknippas ju med Sommaren, men faktum är att de hann med att göra en jullåt kallad ”24:e December” på 80-talet. Den vemodiga texten i låten ger den en unik känsla. Ibland känns det som att texten talar ner till julen. Men i slutet beskrivs en man vars enda önskan är ett hjärta att älska.

Han kanske älskar julen, men hans ekonomi och stora behov av kärlek hämmar honom? Han känns väldigt ensam. För övrigt är det en fin låt när man klär granen med ett härligt gitarrspel av Mats MP Persson. Kanske en aning lång dock. Men vad gör det, det är ju Jul!!

Olle RydqvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons