Annons

Här är spelarna Växjö Lakers bör förlänga med

Publicerad 3 mars 2016
Gustav Rydahl och Eddie Larsson, två av spelarna med utgående kontrakt. Foto: Johan Christensen
Gustav Rydahl och Eddie Larsson, två av spelarna med utgående kontrakt. Foto: Johan Christensen

Växjö Lakers jagar SM-slutspel, närmast med match borta mot Modo i kväll. Veckans panel får dock leka sportchef med frågan:

Vilka tre spelare med utgående kontrakt hade du först förlängt med?

Annons

Daniel Enestubbe, Smålandsposten

En fråga som jag direkt tvingas ändra från tre till fyra spelare som jag anser vara absolut högsta prio för Växjö Lakers för att skapa bästa möjliga förutsättningar inför nästa säsong. Jag hade, om jag var Henrik Evertsson, redan i går satt mig ner med Alexander Johansson, Erik Josefsson, Calle Rosén och Niclas Lundgren, tagit reda på deras löneanspråk och sedan gått dem till mötes.

Ju starkare kärna av hemvävt, av trotjänare och av spelare som gjort flertalet säsonger för klubben desto bättre blir laget.

Och är du, som Växjö, en ny klubb utan en juniorverksamhet som legat till grund för A-lagets sammansättning riskerar du att urholka kärnan mer och mer om du låter lojala arbetshästar med känsla för klubben gå vidare i karriären. En urholkad kärna bäddar i sin tur för uppförandet av något som mer och mer antar formen av en främlingslegion och ju mer främlingslegion, desto svårare blir det för tränarstaben att hålla ihop gruppen.

Därför anser jag inte att Evertsson och Växjö Lakers har råd att tappa någon av arbetshästen Alex, den superlojale Josen, det defensiva granitblocket Lundgren eller den väldigt talangfulle Rosén. Dessutom tillhör ingen av dem de mest välbetalda i truppen. Börja silly season med att förlänga med den här kvartetten, annars börjar problemen.

Anders Öman, tidigare vd i Växjö Lakers

Generellt tycker jag det är jättesvårt att uttala mig om prioritetsordning vad gäller avtalsförlängningar. Detta av tre anledningar

• Jag har ingen aning om hur samtalen förts mellan sportchef och spelare. Har man valt att skjuta på alla diskussioner till säsongen är slut?

• Hur ser budget ut för nästa säsong ut?

• Hur tänker man det strategiska lagbygget? 1-3 år fram i tiden.

Annons

Frikopplar vi dessa frågor (allt blir därmed hypotetiskt) och förutsätter att VLH väljer att jobba med mer hockey per krona och att man för att nå sportlig framgång MÅSTE ha 3 levererande femmor så blir mitt svar på frågan enligt följande?

Josefsson

Leino

Salminen

Patrik Eklund, supporter

Niclas Lundgren

Kom in i truppen i december, på grund av opererat knä i början av säsongen. Haft svårt att hitta tillbaka till den form han haft de senaste säsongerna som landslagsmässig defensiv back. När han väl kommer tillbaka dit så är han en backklippa för vilket lag som helst i den här serien. Ryktas vara på väg till Örebro och jag hoppas verkligen att Evertsson gör det mesta för att undvika detta.

Calle Rosén

Den mest lovande unga back vi har i truppen enligt mig, vilket är den stora anledningen till att han är med på min lista. Riktigt fint tvåvägsspel som grundas i en väldigt bra skridskoåkning och en bra speluppfattning. Har ett riktigt tungt skott som än så länge saknar viss precision.

Erik Josefsson

Annons

En av SHL:s absolut bästa defensiva centrar. Ger allt i alla lägen och har en otroligt jämn nivå över varje säsong. För mig är han en av lagets absolut viktigaste spelare och står för vad som är fundamentet i klubben.

Övrigt

Teemu Laakso hade varit självklar på den här listan om det inte varit för en oroväckande långdragen skadeproblematik. Är det tunga ankaret i försvarszon i nuvarande trupp, men hela situationen kring honom tror jag skapat en osäkerhet i laget över säsongen.

Ville Varakas är väl den som egentligen är närmast att ta en plats på listan. Har varit väldigt ojämn över säsongen och har sett ut att vara den i laget som drabbats mest av den ständiga osäkerheten kring sin radarpartners hälsa. Bör definitivt få förlängt.

Alexander Johansson och Eddie Larsson är två spelare som också var precis på gränsen till platsa på min lista. Alex har visat sig vara ganska ojämn över en säsong, men har en högstanivå som är magisk och har en förmåga att vara som bäst när det gäller som mest. Eddie börjar alltmer se ut som en renodlat defensiv back. Hade hoppats få se kliv framåt i spelförande moment i hans spel, men det har snarare gått åt motsatt riktning. Känns som att en förlängning med Alex är ganska given, tveksam till Eddie med tanke på det ettårskontrakt man skrev förra året. Har han bevisat tillräckligt?

När man ser tillbaka på hur ojämn nivån varit för hela lagets prestation över säsongen så har det funnits ett par symptomatiska problem. Ett av dem har varit målvaktsspelet, vilket givetvis hänger ihop med det tveksamma försvarsspelet som funnits. Men Christopher Nihlstorp har i väldigt få fall varit tungan på vågen som gjort att vi kunnat vinna den där matchen som stod och vägde. Har uppvisat en fantastisk form de sista 5 matcherna, men har i övrigt underpresterat rejält enligt mig. Ryktas försvinna till nästa säsong.

Gustav Rydahl måste nämnas och jag hoppas han får förlängt. Kommer till jobbet varje match och har visat sig komplettera bra i många kedjekonstellationer med sin in-your-face hockey. Har haft en bra formkurva sedan han kom till Lakers.

Patrik Lundh ryktas i stort sett vara färdig för Djurgården inför nästa säsong, vilket inte alls förvånar mig. Såklart synd att tappa en så skicklig spelare, men han har inte presterat på den nivå jag hade hoppats på.

Om en förlängning med Ville Leino är möjlig så vore det i mina ögon givet. Har under sin, än så länge, korta sejour visat att han är en riktig klasspelare på den här nivån. Lever upp bra till sitt hårsvall.

Detsamma gäller för Sakari Salminen, men drar mig för att säga något där än så länge.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons