Annons

Här är veckans sillykoll

Publicerad 30 mars 2016
Foto: David Elg, Smålandsposten
Foto: David Elg, Smålandsposten

Två av länets tre hockeylag spelar fortfarande säsongen 2015/16, men det innebär inte att det är tyst om rykten inför nästa säsong. Från och med i dag tänker vi på Vxonews att lämna en sillykoll varje onsdag där vi sammanfattar vad som hänt under den senaste veckan. Ni följer också händelseutvecklingen dag för dag via vår sillysida.

Växjö Lakers

Annons

Det är full fart på ryktesfloran kring semifinalisten Växjö Lakers. Det kommer att hända mycket innan det är nedsläpp nästa höst.

På målvaktssidan har framtidsnamnen Stefan Steen och Viktor Andrén kontrakt. Växjö Lakers lär knappast satsa på dem tillsammans. En etta ska in. Han kan heta Cristopher Nihlstorp, men det kan också bli ett annat namn. Oavsett är det viktigt att den som blir tvåa får mer speltid än vad Steen fått denna säsong. Känslan är också att man väljer Andrén före Steen. Det kan innebära att årets reservkeeper flyttar, trots gällande kontrakt.

På backsidan har Ilkka Heikkinen, Cory Murphy och Eric Martinsson avtal. Frågetecknet där är om Cory Murphy spelar kontraktstiden ut eller om han väljer att påbörja sin nya karriär som spelarutvecklare redan till sommaren. Han hade kunnat göra stor nytta genom att skola Martinsson och Calle Rosén. Jag räknar nämligen med att den sistnämnde snart har skrivit på ett nytt avtal.

Övriga fyra backar känns tveksamma. Niclas Lundgren och Eddie Larsson ska redan vara klara för Linköping och Ville Varakas känns också osäker, trots ett bra slutspel. Teemu Laakso är en gigant när han kan spela, men det händer tyvärr för sällan. Troligtvis blir det fyra nya backar in. Philip Holm från Djurgården ska vara den första och jakten på fler defensivt starka backar lär fortsätta.

På forwardssidan har Växjö Lakers avtal med sju spelare och det handlar om två potentiella förstakedjor. En brasklapp är Richard Gynge. Växjö Lakers var knappast hans förstaval efter en lyckad KHL-säsong i Admiral Vladivostok. Han hoppades på ett kontrakt med en större KHL-klubb, men det gick inte. Senare rann även en fortsättning i Admiral ut i sanden, men jag är övertygad om att han hoppas på nya chanser i ligan. De flesta spelarna på hans nivå har en KHL-klausul och i tisdags frågade jag hans agent om det fanns ett intresse. Agenten Tommy Öström svarade lite kryptiskt att det ser positivt ut - både för Gynge och för en av hans andra klienter, Dennis Rasmussen, som hoppas på ett nytt NHL-kontrakt.

Sju forwards har utgående kontrakt. Alexander Johansson ryktas till Färjestad och Patrik Lundh till Djurgården och båda ryktena kan säkert stämma. Ville Leino och Sakari Salminen är svårbedömda och förmodligen ganska dyra över en hel säsong. Utgående har även Erik Josefsson och Gustav Rydahl. Där har det varit tyst om andra klubbar och det kan nog ses som ett positivt tecken om man hoppas på förlängningar.

Namnet som nämnts in på forwardssidan är Adam Brodecki. Det låter som ett spännande namn, trots att han kommer från en tung säsong. Med rätt roll i Växjö Lakers finns potential att blomma.

Tingsryds AIF

Taifs sportchef Tomas Bergstrand har börjat lägga pusslet med lagbygget som ska följa upp en fantasisk succésäsong. Byggstenarna hittills är rutinerade namn som Niklas Enberg, Johannes Jönsson och Niklas Johansson samt framtidsspelare som Patrik Nilsson, Hannes Johansson och Daniel Norbe. Det låter som en alldeles utmärkt strategi.

Min känsla är att mycket importer kommer att stå i centrum under vårens Silly season. Jag är övertygad om att Robin Olsson, Filip Owesson, Kevin Ekman-Larsson och Jonathan Johnson snart signerat nya avtal och då handlar det om de så kallade spetsspelarna.

Annons

Taif hade en magisk träffprocent den gångna säsongen när man plockade in spelare som Drew Paris, Éric Castonguay och Alexander Ruuttu. De drömmer förstås om bättre avtal, kanske till och med i SHL, men jag är inte säker på att de dyker upp. Castonguays stora styrka är hans mångsidighet. I ett SHL-lag måste han spela en tydligare roll. Blir han lika bra då? Vill han det?

Drew Paris har kvaliteter i offensiven som håller i SHL. Men är han tillräckligt bra på skridskorna och i egen zon? Jag är inte säker – och då är Taif plötsligt ett ganska bra alternativ igen.

Växjö Vipers

Växjö Vipers nya sportchef Johan Schönbeck har ett trevligt utgångsläge med lagbygget inför nästa säsong. Alla spännande framtidsnamn har avtal. De som har utgående är rutinerade spelare som bröderna Roos och Filip Kjellsson.

Schönbeck har aviserat att det troligen blir en breddning av truppen eftersom det väntar fler SSL-matcher nästa säsong. Våren lär alltså handla om att hitta guldkorn att polera, men det lär också dyka upp någon lite större bomb för att klubben ska kunna ta nästa steg och därmed nå semifinal.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons