Annons
Växjö

Här är vinnaren av Växjös byggnadspris

Publicerad 25 oktober 2017
Foto: Växjö kommun

Vinnaren av Växjö kommuns Byggnadspris 2017 har utsetts.

Vinnare blev Hackan 23 – ett nybyggt flerbostadshus. Byggherren HSB Sydost fick ta emot priset från Byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson (L).

Annons

Det är roligt att ett hyreshus vinner och kan nå målet att vinna byggnadspriset. Här har man lyckats att skapa ett hyreshus som verkligen sticker ut och fått till designen på ett bra sätt, säger Nils Fransson (L), byggnadsnämndens ordförande.

Motiveringen löd:

”I ett projekt som var resultatet av en idétävling från 1990 har man genom den nya byggnationen lyckats tillföra området nya rumsligheter och samtidigt bevara, för området, tongivande och viktiga träd. Stora träd skapar större acceptans till höga hus. Projektet är ett lyckat exempel på hur effektivitet, 7 hyresrätter/plan, kan kombineras med estetik, välproportionerade volymer med varierande höjd. De utvinklade fasaderna tillsammans med en tydlig vertikalitet ger huset en vacker siluett. Färgade fönster i trapphall, en parafras på omgivningen, ger husets boende inifrån och de kringboende utifrån en upplevelse av känsla och omtanke.”

Sedan 1990 har Byggnadsnämnden i Växjö kommun delat ut ett byggnadspris till en byggherre för ett projekt som anses ha god arkitektur och anpassning till platsen. Syftet med priset är att belöna och uppmuntra bidrag inom området god bebyggd miljö.

De fyra kandidaterna till 2017 års pris var Hackan 23, World Trade Center, Strandsnäckan och Pär Lagerkvistskolan. Priset består av ett diplom och en minnestavla. 2016 års vinnare blev Villa Circuitus i Vikensved.

Pär Lagerkvistskolan
Pär LagerkvistskolanFoto: Växjö kommun
World Trade Center
World Trade CenterFoto: Växjö kommun
Strandsnäckan
StrandsnäckanFoto: Växjö kommun
Hackan 23
Hackan 23Foto: Växjö kommun
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons