Annons

Här dominerar villorna och lägenheterna i Växjö

Publicerad 18 mars 2016
Foto: Elisabeth Berg, Smålandsposten
Foto: Elisabeth Berg, Smålandsposten

Under de senaste åren har det byggts över 400 bostäder om året i Växjö och den siffran förväntas öka under kommande år, skriver Smålandsposten.

Både stadsplanerare och politiker tycker att en blandad bebyggelse är viktigt. Orsaken är att det ger en mer blandad befolkning men enligt Emma Holmqvist, forskare vid tvärvetenskapliga institutet IBF vid Uppsala universitet menar att det inte bidrar särskilt mycket till integrationen.

Annons

– Det kanske krävs mer än att man bor bredvid varandra, säger hon till Smålandsposten.

Av de 33 000 bostäderna som finn i Växjö tätort är vart fjärde en villa. De flesta är hyresrätter i flerfamiljshus. På Araby dominerar hyreslägenheterna och på Öjaby dominerar villorna. Det finns en efterfrågan på tomtmark att bygga bostäder på i Växjö och kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) uttalade sig nyligen om att han såg bristen på villatomter som ett stort problem.

Enligt Djana Micanovic, planchef i Växjö kommun skulle Växjö ha nått Alvesta om det bara hade byggts villor.

Hon menar också att en blandad bebyggelse ger ett jämnare tryck på förskola och skola.

Men att få till bostadsblandningen kan vara svårt. Det är marknaden som styr vad som byggs och man behöver också se behovet i ett 100-årsperspektiv. Ofta vill kommunen har mer blandning bland bostäderna men att ta ord till handling är inte alltid det lättaste.

– Man kan inte bara ha planer i byrålådan som ingen vill genomföra. Det måste både politiskt och marknadsmässigt finnas en vilja, säger Djana Micanovic.

Politikerna vill gärna bygga nya bostäder så snabbt som möjligt medan experterna på området måste övertyga dem att göra det på rätt sätt.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons